Evenimentul Zilei > Actualitate > Tragedia momentului. Dizidentul anticomunist a murit! O țară întreagă îl plânge. Breaking news
Tragedia momentului. Dizidentul anticomunist a murit! O țară întreagă îl plânge. Breaking news

Tragedia momentului. Dizidentul anticomunist a murit! O țară întreagă îl plânge. Breaking news

Karol Modzelewski, specialist în istoria medievală poloneză şi o figură marcantă a dizidenţei anticomuniste înainte de 1989 a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 81 de ani, potrivit informaţiilor difuzate de publicaţia online Oko.press, transmite AFP.

Modzelewski, comunist în tinereţe, a fost exclus din Partidul Muncitoresc Unit Polonez (PZPR) în 1964 şi de la Universitatea din Varşovia pentru criticile virulente la adresa partidului, la conducerea căruia se afla, la acea vreme, Wladyslaw Gomulka.

Dizidentul polonez a publicat, împreună cu Jacek Kuron, un alt dizident, „O scrisoare deschisă partidului” pentru care a primit 3 ani şi jumătate de închisoare.

În anii 1980, Karol Modzelewski s-a alăturat lui Lech Walesa în procesul de creare a mişcării Solidarnosc (Solidaritatea), primul sindicat liber din blocul comunist, al cărui nume el este cel care l-a inventat.

Această implicare a condus la o nouă arestare a sa, după declararea stării de asediu de către generalul Wojciech Jaruzelski pe 13 decembrie 1981.

În total, a petrecut 8 ani şi jumătate în închisoare ca urmare a unor condamnări în cadrul unor procese politice.

După căderea comunismului în 1989, Karol Modzelewski a fost ales senator.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: