Evenimentul Zilei > International > Jens Stoltenberg, dispus să medieze tensiunile diplomatice dintre Germania și Turcia
Jens Stoltenberg, dispus să medieze tensiunile diplomatice dintre Germania și Turcia

Jens Stoltenberg, dispus să medieze tensiunile diplomatice dintre Germania și Turcia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a oferit să medieze o vizită a parlamentarilor germani la trupele ţării lor de la o bază aeriană din Turcia.

Parlamentarii cer Ankarei acces la conaţionalii lor aflaţi sub arme pe motiv că armata germană este sub controlul Legislativului.

Turcia a refuzat, deja, să permită vizite la baza aeriană de la Incirlik, iar Berlinul şi-a mutat militarii de acolo în Iordania. Alianţa Nord-Atlantică este îngrijorată că Germania ar putea să-și mute și alte efective militare din Turcia, comentează Reuters. Asta și pentru că un dezacord similar persistă în privinţa aeroportului Konya, utilizat de NATO.

Conflictul dintre Ankara şi Berlin a înregistrat astăzi un nou episod, odată cu retragerea oficială de către Turcia a cererii de ajutor adresată autorităţilor din Germania pentru investigarea a circa 700 de firme germane suspectate de sprijinire a terorismului. 

Săptămâna trecută, presa germană afirma că guvernul de la Berlin a decis să suspende vânzările de armament către Turcia. Pe de altă parte, piaţa germană este cea mai mare pentru exporturile turceşti, iar în Germania trăiesc trei milioane de turci. 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: