Evenimentul Zilei > Actualitate > Jaf de milioane din bani publici la Primăria Sectorului 5. Achiziții frauduloase date în vileag de Piedone și de Curtea de Conturi
Jaf de milioane din bani publici la Primăria Sectorului 5. Achiziții frauduloase date în vileag de Piedone și de Curtea de Conturi

Jaf de milioane din bani publici la Primăria Sectorului 5. Achiziții frauduloase date în vileag de Piedone și de Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli în achizițiile făcute de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, din subordinea Primăriei Sectorului 5.

Primarul Cristian Popescu Piedone a făcut publice mai multe rapoarte ale Curții de Conturi, în care sunt prezentate o serie de nereguli în achizițiile instituțiilor din subordinea Primăriei Sectorului 5. Astfel, inspectorii de conturi au confirmat neregulile descoperite la Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, după cum relatează publicația Rețete și Vedete, care citează un comunicat de presă.

„Primarul Sectorului 5, Cristian-Victor Piedone Popescu, a dispus publicarea rapoartelor realizate de Curtea de Conturi ca urmare a verificărilor efectuate la Centrul Cultural și de Tineret «Ștefan Iordache» în perioada 09.11-18.12.2020. În urma verificărilor care au avut ca obiectiv «Auditul financiar asupra situațiilor financiare întocmite la data de 31.12.2019», echipa de audit a constatat mai multe abateri”, se arată în comunicatul citat de Rețete și Vedete.

Potrivit sursei citate, printre mai multe nereguli descoperite la Sectorul 5 se numără închierea a 40 de acorduri de parteneriat cu asociații și fundații pentru acordarea unor finanțări nerambursabile pentru proiecte și acțiuni culturale în valoare totală de 10.346.096 lei (aproximativ 2 milioane 112 mii de euro). Aceste acorduri au fost încheiate fără să fie respectate prevederile OUG. nr. 51/1998.

Descoperirile Curții de Conturi

De asemenea, Curtea de Conturi a mai stabilit că au fost făcute cheltuieli nelegale, în valoare de 3.673.576 lei (aproximativ 750 de mii de euro), prin încheierea a 5 contracte/acorduri de parteneriat la finele anului 2019, prin încălcarea principiilor anualității și echilibrului bugetar.

O altă neregulă dată în vileag, de inspectorii care au făcut verificările, este legată de „înregistrarea eronată în evidența contabilă a sumei de 2.427.951 lei (aproximativ 496 mii de euro), reprezentând o finanțare neutilizată la data 31.12.2019, virată la bugetul local al Sectorului 5, precum și raportarea în contul de execuție bugetară întocmit la aceeași dată a unor cheltuieli efective majorate, în mod eronat, cu suma de 3.282.092 (aproximativ 670 mii de euro) lei față de cheltuielile înregistrate în contabilitate”.

În urma verificărilor, conducerea Curții de Conturi a solicitat instituțiilor verificate și Primăriei Sectorului 5 să ia măsurile legale ce se impun, în vederea remedierii abaterilor constatate.

Rapoartele Curții de Conturi au fost date publicității la scurtă vreme după ce primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a dat publicității informații și imagini cu mai multe bunuri cumpărate de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, care erau depozitate într-o locație din Piața Ferentari.

Depozitul din Piața Ferentari

În Piața Ferentari au fost descoperite mai multe bunuri și produse achiziționate, de-a lungul anilor, de Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, a căror valoare totală se ridică la 2.419.414 lei (493.000 euro). Mare parte din aceste bunuri figurau în scriptele instituției ca fiind distribuite în cadrul unor acțiuni.

În sute de cutii au fost descoperite mii de perechi de încălăminte, mingi, trotinete electrice, cărți pentru copii, jucării, pungi de cadouri, steaguri, ornamente de sărbători, medalii, mănuși de box, dezinfectanți, tricouri inscripționate, geci de iarnă, topuri de hârtie, brelocuri, umbrele, baloane, pistoale de jucărie etc.

Toate aceste bunuri, precum și multe altele, au fost achiziționate prin societatea Economat din Sectorul 5, dar și de Centrul Cultural.

Constatările Curții de Conturi pot fi citite aici:

curtea de conturi 1

curtea de conturi 2

curtea de conturi 3

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.