Atenție, Curtea de Conturi! Consumul excesiv de inaugurări marca PSD poate dăuna grav bugetelor locale

Atenție, Curtea de Conturi! Consumul excesiv de inaugurări marca PSD poate dăuna grav bugetelor locale

Fostul șef al CJ Constanța, Marius Horia Țuțuianu, spune că a investit aproape 25 de milioane de lei în secția de neonatologie - proiect aprobat in CJ din bugetul local de anul trecut. În realitate, a băgat doar jumătate din sumă  - puțin peste 13 mil. de lei. Curtea de Conturi s-ar putea sesiza ca urmare a acestei situații.

Ipocrizie și cinism electoral marca PSD. Fostul șef al CJ Constanța, Marius Horia Țuțuianu făcea pe 16 noiembrie o postare despre “una dintre cele mai frumoase și puternice experiențe de până acum - finalizarea proiectului privind extinderea și dotarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Județean.”

În primul rând, nu putem trece cu vederea oportunismul electoral al inaugurării - programată să aibă loc acum aproape două luni, pentru a prinde alegerile locale din 27 septembrie. Nu a dat roade electorale atunci pentru PSD – PNL a câștigat și primăria municipiului și șefia Consiliului Județean din Constanța -, așa că Țuțuianu speră să stoarcă bucurie și niște voturi acum pe 6 decembrie, la alegerile legislative.

Ce nu spune social-democratul în postarea sa cu iz electoral, și nu găsim nici o vorbă nici în presa locală care a acoperit evenimentul din data de 21 septembrie, este legat de banii băgați pentru extinderea și dotarea secției de Terapie Intensivă Neonatală. E foarte bine că secția a fost dotată și inaugurată. De fapt, încă din 2016,  CJ Constanţa a votat într-o singură şedinţă două Hotărâri de CJ importante pentru sănătătea constănțenolor - una privind construirea unui spital de oncologie şi alta cu construirea unui spital de obstetrică-ginecologie şi neonatologie. Propagandă pură, vedem acum, nu s-a întâmplat mare timp de trei ani

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce semnalăm în cazul inaugurării secției de neonatologie este nu timing-ul, ci minciuna din spatele unui demers pe care era obligat ca șef al CJ să îl ducă chiar mai devreme la bun sfârșit - nu au fost 25 de milioane de lei, ci doar aproape 13 milioane de lei folosiți pentru modernizarea secției, spun chiar surse din CJ.

Hotărârea cu nr. 178 privind rectificarea bugetară de venituri și cheltuieli din 24 iulie 2019 (vezi doc) arată chiar o majorare a sumei inițiale, susținută din excedentele din anii anteriori (pe 2019, bugetul CJ având un deficit de 117.638.841 de lei).

Într-o notă de fundamentare din 2 iulie 2019 (vezi doc), CJ a cerut rectificarea (în sensul majorării) sumei alocate pentru achiziția de aparatură medicală secția neonatologie Spitalul Clinic Județean de urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța, adica de la 12.358.793 de lei aprobați în hotărârea de CJ din 19 aprilie 2019 la 20.758.840 de lei după modificarea listei de echipamente medicale propuse. Ulterior, tot din pix s-a mai majorat cu peste 600.000 de lei, după consultarea ofertei din piață și s-a ajuns la 21.358.841 de lei fara TVA. Cu TVA dă suma cu care se laudă Țuțuianu că ar fi băgat-o în dotarea secției. Dacă ne uităm și pe rectificarea din 24 iulie, s-a aprobat practic o dublare a sumei inițiale – de la 12.358.793 la 25.417.021 lei cu TVA după două rânduri de majorări. Surse din interiorul CJ susțin că suma investită de fapt este aproape de cea inițială, adică în jur de 13 milioane de lei.

JOCUL DE IMAGINE

Figura electorală pe care o încearcă acum Țuțuianu a încercat-o și anul trecut, în aprilie, tot în context electoral (prezidențialele din decembrie 2019). În aprilie, la braț cu Sorina Pintea, ministrul sănătății de atunci din guvernul Dăncilă, Ţuţuianu crea evenimente pentru a distrage atenţia constănţenilor de la un eșec - anularea deciziei de construire a unui spital regional la Constanţa. PSD promitea că vor fi construite 8 spitale regionale dintre care unul la Constanţa, apoi că vor construi 5, apoi 3, apoi niciunul. Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor la acel moment, supralicita (în război fiind cu Sorina Pintea) promitea că totuși spitalul regional se va face, dar din bugetul Apărării, din cei 2% şi a menţionat ceva şi de NATO. A revenit tot el și a retractat, tras de mânecă pentru miniciuna cât un spital de mare, pretinzând că “s-a înţeles eronat” ce a vrut să spună.

Într-o altă postare din 14 noiembrie, același Țuțuianu ne asigură că în ultimii 4 ani, “la Consiliul Județean, sistemul medical constănțean a fost, în permanență, prioritar. La fel se va întâmpla și în Camera Deputaților. Voi fi acolo să lupt, cu prioritate, pentru  îmbunătățirea sistemului medical.”

Îi reamintim doar pe final că  secţia de radiologie de la Spitalul Judeţean Constanţa care nu a mai funcţionat din 2016, iar pacienţii oncologici din Constanţa au fost nevoiți patru ani să bată drumul la Bucureşti pentru şedinţele de radioterapie. Când credeți că a refăcut și inaugurat secția de radiologie? În toamna aceasta, tot înainte de 27 septembrie. În 2019, au fost achiziționate cu bani de la Banca Mondială, echipamente complete de radioterapie. Nu au fost instalate, ci puse la păstrare, pe motiv că CJ Constanţa nu a dispus și construirea unui buncăr special de beton pentru centrul de radioterapie, care să protejeze contra radiaţiilor. Desprins din Caragiale și cu scăpările grafice de rigoare, Țuțuianu ne încurajează - acolo unde există “voință și detereminare putem muta munții din loc. Cu voință și determinare putem face ceva bun și pentru țărișoara asta a noastră, nu?”.