Istoria secretă. Securitatea era îngrijorată de popularitatea Regelui Mihai în România. Ziua de 10 Mai era întâmpinată cu măsuri speciale de ”neutralizare”

Istoria secretă. Securitatea era îngrijorată de popularitatea Regelui Mihai în România. Ziua de 10 Mai era întâmpinată cu măsuri speciale de ”neutralizare”

Azi este 10 Mai, Ziua Regalității, stabilită prin lege, dar ea este rămasă în sufletelor multor români drept zi națională.

Practic, celebrăm ziua în care Prințul Carol a devenit Regele Carol I, primul din seria regilor României, serie încheiată de Mihai I.

Personalitatea acestuia din urmă a speriat tot timpul autoritățile comuniste, aceasta fiind și una dintre explicațiile permanentei sale demonizări în cărți și articole de propagandă.

Cu ocazia Zilei Regalității vă prezentăm, în premieră, un document inedit al Securității.

Textul ordinului transmis în Republica Socialistă România vorbește de la sine despre lupta unui întreg aparat cu un singur personaj, îndepărtat de la Putere încă din 1947.

 Centenarul îi pune pe jar

”Către toate inspectoratele județene ale M.I.,

La data de 10 mai 1981 este preconizată să se organizeze la Londra, cu participarea unor emigranți români și a ex-regelui Mihai, aniversarea a 100 ani de la instaurarea monarhiei în România.

Dispuneți măsuri de intensificarea activității informativ-operative în rândul elementelor cunoscute cu poziție ostilă țării noastre, urmând ca în eventualitatea obținerii de informații în legătură cu acțiunea de mai sus, acestea să fie raportate de urgență la Direcția 1, indicativ 130.

Asupra persoanelor semnalate că sunt preocupate să inițieze eventuale acțiuni de solidarizare cu cei din străinătate, se vor întreprinde măsuri de prevenire și neutralizare.

Șeful Direcției.

General-maior Bordea Aron”

Documentul, emis la 18 aprilie 1981 poartă rezoluția, din 22 aprilie, ca ordinul să fie prelucrat și executat.

Dacă memoria nu ne înșală în 1981 nu au fost ”manifestări de solidarizare”, neștiind dacă a existat intenția de a fi organizate și au fost ”neutralizate” sau dacă pur și simplu împlinirea a 100 de ani de la instaurarea Monarhiei (Carol I a preluat puterea în România la 10 mai 1866, dar este încoronat la 10 mai 1881, după ce România își cucerise independența) nu a stârnit interesul, în acei ani de apăsătoare dictatură oamenii având alte griji.