Evenimentul Zilei > International > Istoria lovește dur la Universitatea Johns Hopkins. Trecutul sclavagist al fondatorului
Istoria lovește dur la Universitatea Johns Hopkins. Trecutul sclavagist al fondatorului

Istoria lovește dur la Universitatea Johns Hopkins. Trecutul sclavagist al fondatorului

Prestigioasa universitate privată, fondată în 1876, a făcut din diversitate calul ei de bătaie în Baltimore, pentru populația predominant afro-americană, afectată de sărăcie și delincvență.

Omul de afaceri care a fondat prestigioasa Universitate Johns Hopkins, o referință în centrul crizei Covid-19, ar fi deținut sclavi în anii 1840, conform registrelor descoperite.

Un nou mit american cade: Johns Hopkins, celebrat ca filantrop, partisan al abolirii sclaviei, a cărui avere a ajutat la înființarea prestigioasei universități care îi poartă numele, era el însuși proprietar de sclavi.

Această dezvăluire, dificilă pentru instituția din Baltimore, care afișează valori ale toleranței, vine în condițiile în care Statele Unite își examinează trecutul rasist și segregaționist încă din primăvară, pe fondul unui val de proteste istorice împotriva discriminărilor, scrie Le Monde.

Apelurile la dezmembrarea statuilor personalităților din Sudul sclavagist s-au înmulțit, iar controversa nu-i cruță nici pe „părinții fondatori” ai Americii, George Washington și Thomas Jefferson, de asemenea proprietari de sclavi.

„De aproape o sută de ani spunem o poveste despre originile noastre care nu este exactă”, a explicat  Ron Daniels, președintele universității. „Suntem îngroziți de revelația acestei părți din viața domnului Hopkins”, a adăugat el.

Provenind dintr-o familie bogată din Maryland, omul de afaceri Johns  Hopkins a făcut avere din comerț și servicii bancare. Crescut în credința quakerilor, o mișcare protestantă opusă sclaviei, el l-a susținut pe Abraham Lincoln în timpul Războiului de Secesiune, din 1861 până în 1865.

Hopkins a murit în 1873 și a lăsat moștenire o parte din averea sa pentru înființarea unui orfelinat pentru copiii afro-americani, unei universități și unui spital unde toți pacienții să fie acceptați, indiferent de sex sau origine.

Un sclav în 1840. Patru, zece ani mai târziu

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE