Cât de mult trebuie să ne îngrijoreze alerta din Marea Britanie legată de vaccinul anti-COVID-19? Un expert faimos face lămuriri

Cât de mult trebuie să ne îngrijoreze alerta din Marea Britanie legată de vaccinul anti-COVID-19? Un expert faimos face lămuriri

Recentul avertisment emis în Marea Britanie, la doar o zi de la debutul primei campanii de vaccinare anti-COVID-19, naște îngrijorare. Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie explică cum trebuie să interpretăm corect anunțul.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a comentat avertismentul Agenției de Reglementare a Medicamentului din Marea Britanie referitor la precauțiile necesare în administrarea vaccinului anti-Covid-19 la persoane cu alergii.

„Orice medicament are această contraindicație, alergia la una din componente”

O atenție crescută față de reacțiile postvaccinare este considerată ca fiind normal de către epidemiolog. „La orice medicament, alergia la una din componente e o contraindicație care este în general definitivă. La vaccinul antigripal este alergia la ou, pentru că este produs pe ouă embrionate. Orice medicament are această contraindicație, alergia la una din componente.

Asta apare și la acest vaccin anti-COVID, nu e nimic nou. Este o atenționare suplimentară și este normal să existe o atenție foarte mare vizavi de aceste reacții postvaccinare, pentru că va fi administrat unui număr foarte mare de oameni în timp scurt”, a declarat Emilian Popovici, pentru Digi 24.

Este necesară informarea cât mai detaliată

În opinia vicepreședintelui Societății Române de Epidemiologie, oamenii trebuie să fie informați cât mai complet despre aceste posibile complicații care pot apărea după vaccinarea împotriva COVID-19. „Oamenii trebuie să fie informați și să li se explice. Această atenționare este absolut comună și normală într-o situație ca aceasta”, a explicat Emilian Popovici.

Agenția de Reglementare a Medicamentului din Marea Britanie a avertizat că vaccinul anti-COVID-19 este contraindicat persoanelor care suferă de alergii severe. Regatul Unit a este prima țară care a autorizat administrarea vaccinului realizat de Pfizer și BioNTech, campania de imunizare a populației fiind demarată marți. Primele categorii de persoane vaccinate sunt vârstnicii și cei din grupele vulnerabile.

Prima persoană care a primit vaccinul anti-COVID a fost o irlandeză de 90 de ani, din orașul Enniskillen, care a încurajat englezii să facă vaccinul într-un număr cât mai mare.

Vineri, în SUA, experţii medicali au recomandat autorizarea în regim de urgenţă a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech. Experţii consultaţi de FDA; agenţia americană responsabilă cu autorizarea vaccinului, estimează că aprobarea oficială pentru folosirea vaccinului la imunizările în masă va veni în scurt timp. Unele oficialităţi a spuneau chiar că vaccinarea populaţiei ar putea începe chiar în acest weekend, în Statele Unite.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News