Când scapă România de mască? Este ultimul anunţ oficial despre „botniţă”

Când scapă România de mască? Este ultimul anunţ oficial despre „botniţă”

Conform unui anunţ lansat recent de unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în lupta cu pandemia de coronavirus, masca de protecţie nu va mai fi obligatorie în România în momentul în care care se va atinge pragul de imunizare colectivă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare antiCovid din România, Valeriu Gheorghiță, a declarat pentru Digi24 că imunizarea populației reprezintă condiţia-cheie care va însemna că românii nu vor mai fi obligaţi să poarte masca de protecţie sau „botniţa”, cum a fost poreclită de cei care sunt incomodaţi de purtarea ei.

Astfel au primit un răspuns şi cei care doreau să afle dacă scapă de celebra mască de protecţie odată ce-şi fac vaccinul pentru Covid-19.

În continuare, reputatul medic militar a subliniat că inclusiv persoanele vaccinate trebuie să respecte măsurile de prevenire a răspândirii pandemiei de coronavirus. Aşadar, masca de protecţie şi distanțarea fizică rămân obligatorii în România până se va atinge pragul de imunizare colectivă.

Mesajul din SUA preluat în România

În sprijinul celor declarate, Gheorghiță s-a folosit de spusele celebrului doctor american Anthony Fauci. „Practic prin acest efort conjugat, prin această solidaritate socială, noi putem să limităm, să reducem foarte mult răspândirea acestui virus.

Așa cum s-a spus, inclusiv Anthony Fauci a prezentat această recomandare, trebuie să înțelegem că până în momentul în care noi vom atinge nivelul de imunizare colectivă nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție. Practic, împreună, prin acest efort conjugat, prin această solidaritate socială noi putem să limităm şi să reducem foarte mult răspândirea acestui virus”, a spus specialistul.

Strategia de vaccinare, foarte importantă

În continuare, coordonatorul campaniei de vaccinare antiCovid din România a completat că un rol determinant depăşirea pandemiei îl va avea modul în care se va desfăşura campania de vaccinare: „Dar, dacă ne vom limita doar la respectarea măsurilor de prevenție fără adoptarea unei strategii de vaccinare, nu vom putea pune punct într-un viitor rezonabil acestei pandemii.

Deci, categoric da, este important să respectăm pe mai departe măsurile de prevenție. La un moment dat, aceste măsuri vor fi ușor, ușor retrase, atunci când se va atinge pragul de imunizare colectivă.”

Respectaţi regulile sanitare

În acelaşi context, amintim un mesaj transmis duminică, 22 noiembrie, de Simin Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babeş din Capitală. Acesta a acuzat faptul că pacienții tind să își nege simptomele şi nu respectă regulile sanitare și de distanțare socială, transmițând astfel virusul mai departe. „Este atât de evident cât de gravă poate să fie această boală încât e bine să nu mai neglijeze ideea de boală, să nu mai neglijeze ideea de transmisibilitate.

Să se adreseze medicilor de familie măcar în situaţia în care au bănuiala că s-au infectat şi să nu neglijeze aspectul transmiterii mai departe. Pentru că aceasta este o nouă tendinţă, de a-şi nega propriile simptome, de a zice «nu mă testez că nu am eu» sau «nu vreau să cred că am».

Şi, din păcate, în loc să se izoleze şi să încerce să prevină să transmită mai departe face exact invers şi continuă activitatea în comunitate ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, chiar şi fără mască, ceea ce înseamnă negarea bolii. Acestea sunt cazurile cele mai suspecte de a transmite mai departe.”

sursa: digi24.ro

 

Ne puteți urmări și pe Google News