Evenimentul Zilei > Actualitate > JOCURI DE PUTERE. Cu ajutorul lui Ion Iliescu, colegii l-ar debarca pe Liviu Dragnea
JOCURI DE PUTERE. Cu ajutorul lui Ion Iliescu, colegii l-ar debarca pe Liviu Dragnea

JOCURI DE PUTERE. Cu ajutorul lui Ion Iliescu, colegii l-ar debarca pe Liviu Dragnea

Supărat pe lipsa de mobilizare a conducerii PSD, el oferă pretextul pentru o nouă etapă a jocurilor de putere. Unii baroni locali ar plănui debarcarea secretarului general, Liviu Dragnea.

Un perdaf "colegial" tras de liderul de onoare al PSD, Ion Iliescu, actualei conduceri de partid a dat aripi nemulţumiţilor, perdanţi la împărţirea candidaturilor pe listele USL pentru locale.
Cum criticile seniorului s-au îndreptat şi spre direcţia secretariatului general al partidului, unii PSD-işti, în special cei care se tem că nu vor avea loc la masa împărţirii funcţiilor în guvern, au văzut în asta un semnal că Liviu Dragnea nu s-ar mai afla în graţiile lui Victor Ponta şi că ar merita să încerce o tentativă de debarcare din funcţie la următorul Consiliu Naţional din toamnă, susţin surse social- democrate citate de EVZ.
Prea mult pelerinaj pe la tv
Neplăcut impresionat de starea de spirit "relaxată" din partid, Ion Iliescu a cerut colegilor, la ultima şedinţă de Comitet Executiv al PSD, să nu se culce pe laurii sondajelor, câtă vreme în teritoriu mobilizarea şi organizarea lasă mult de dorit. El le-a recomandat să o lase mai uşor cu pelerinajul pe la tv şi să fie mai prezenţi în teritoriu, acolo unde focarele de nemulţumire provocate de împărţirea candidaturilor în cadrul USL ar putea afecta randamentul electoral al PSD, susţin sursele citate.
Tirul lui Iliescu s-a îndreptat şi către secretarii şi vicepreşedinţii PSD şi, indirect, spre Dragnea şi Ponta, pentru faptul că nu-i folosesc ca să eficientizeze organizarea în teritoriu şi-i lasă să lâncezească prin sediul din Kisellef. Atât le-a trebuit adversarilor lui Dragnea.
Conform aceloraşi surse, mai mulţi lideri de filiale, rămaşi pe dinafara jocurilor pe candidaturile la şefiile de CJ-uri şi primării, capitale de judeţ, intenţionează să forţeze un vot de încredere pentru secretarul general, la viitorul Consiliu Naţional din toamnă.
Nici Ponta nu ar fi străin de aceste jocuri de culise: cu un reprezentant influent al teritoriului, precum Dragnea, în luptă cu alţi lideri din provincie, preşedintele PSD ar putea aplica "strategia divide et impera", pentru a slăbi puterea baronilor locali în beneficiul său.
"Impulsul" lui Iliescu
Contactat de EVZ, Ion Iliescu şi-a însuşit criticile formulate la adresa colegilor de partid la ultimul CEX. „Am vorbit într-un cadru colegial. Au fost câteva luni de vacanţă în care lumea s-a cam relaxat, deşi a fost o perioadă foarte importantă în viaţa politică. Ne aflăm la un an înainte de alegeri, iar gradul de mobilizare lasă de dorit în acest moment", ne-a explicat Iliescu motivele criticilor sale.
Întrebat despre planurile de debarcare ale secretarului general, Iliescu a condamnat practica jocurilor de culise. "Am vrut să dau mai mult un impuls. Nu m-am referit strict la domnul Dragnea. Dânsul a avut mai multe probleme în ultima vreme cu soţia. Da, unii colegi sunt nemulţu miţi de modul în care s-a soluţionat problema candidaturilor, dar nu aşa trebuie să se procedeze", a mai spus seniorul PSD.
"A fost o vacanţă în care lumea s-a cam relaxat. Mobilizarea lasă de dorit în PSD.”
ION ILIESCU, preşedinte de onoare PSD

STRATEGIE DE MOBILIZARE
Turneu de evaluare în filiale
Liviu Dragnea susţine că nu s-a simţit direct vizat de declaraţiile lui Ion Iliescu. În schimb, el plănuieşte efectuarea unui turneu, alături de Victor Ponta, prin filialele cu probleme, pentru a-şi remonta colegii în perspectiva viitoarelor alegeri.
„Eu nu mi-am auzit rostit numele şi eram la mare depărtare, la doar două scaune mai încolo. Există mai multe situaţii sau motivaţii legate de mobilizare, probleme diferite, de la organizaţie la alta: ciclul de presiuni din partea puterii, a prefecţilor asupra primarilor şi consilierilor locali ai PSD. Principala lor grijă a fost să se menţină şi să se apere. Într-o săptămînă, două, vom merge în deplasări prin teritoriu, să găsim cele mai bune variante pentru organizarea unor reţele electorale. Sunt filiale care nu au candidat la şefia CJ sau la primărie sau deloc. În câteva luni, USL trebuie să funcţioneze în teritoriu ca o echipă", ne-a declarat Dragnea.
CITIŢI ŞI:

  • Geoană despre Iliescu: "E o ranchiună care s-a adunat"
  • George Costin: "Iliescu comite erori din cauza vârstei"
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: