Investitorii straini impart curentul romanilor

Investitorii straini impart curentul romanilor

Germanii de la RWE vor sa intre in competitia pentru "o felie" din piata de energie electrica.

Au inceput sa curga ofertele pentru obiectivele energetice scoase la vanzare de catre stat. In timp ce compania italiana Enel nu a intrat inca in posesia Electrica Muntenia Sud, germanii de la RWE oferteaza celelalte trei filiale ramase neprivatizate ale furnizorului national de electricitate.

Castigul pentru consumatorii finali (firme si consumatori casnici) se va simti mai puternic de la 1 iulie. Incepand cu acea data, fiecare individ va putea sa-si aleaga furnizorul de energie electrica in functie de oferta de pret si de serviciile garantate. Astfel, cu cat vor fi mai multi privati, cu atat piata va oferi mai multe alternative. Totusi, fara privatizarea producatorilor, preturile nu se vor forma pe o piata libera, iar consumatorii nu vor simti o mare diferenta la pretul platit pe factura.

Italienii - cei mai puternici Electrica mai are in portofoliu patru filiale de distributie si furnizare a energiei electrice, cum sunt Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud, Electrica Muntenia Nord si Electrica Muntenia Sud. Ultima, care este si cea mai mare filiala a companiei, va trece in proprietatea grupului italian Enel, care a castigat in 2006 licitatia de privatizare. Italienii de la Enel sunt cei mai mari investitori industriali pe piata de profil deoarece detin participatii in distributie si furnizare si la Electrica Dobrogea si Electrica Banat.

Celelalte filiale privatizate ale Electrica sunt preluate de cehii de la CEZ si germanii de la E.ON. Transferul de actiuni catre Enel intarzie de aproape un an din cauza scandalului in energie care s-a soldat cu arestarea mai multor persoane implicate in privatizarea Electrica Muntenia Sud. O alta piedica in calea privatizarilor este transferul companiilor din portofoliul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarilor in Industrie din subordinea Ministerului Economiei si Comertului in cel al AVAS.

Privatizarea producatorilor, la mana statului Autoritatile spun ca, pana la sfarsitul anului 2008, vor fi privatizate complexurile energetice Rovinari, Turceni si Craiova, impreuna cu o parte dintre termocentrale. Termocentralele nerentabile vor fi inchise, dar cele precum Braila asteapta investitori privati. De Termocentrale Braila sunt interesate companii precum Enel, E.ON sau grupul Electrabel, din Tarile de Jos. Pentru Termocentrala Borzesti, grupurile E.ON, Enel, Iberdrola si CEZ au depus scrisori de interes.

Grupul german RWE si-a aratat interesul atat pentru complexurile energetice din Oltenia, cat si pentru participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 sau pentru Hidrocentrala Tarnita-Lapustesti. In acest timp, Alro Slatina vrea sa-si construiasca propria termocentrala, printr-o investitie de 1 miliard de dolari pentru o capacitate de 1.000 megawati. Si Rompetrol a anuntat o investitie intr-o termocentrala proprie, urmand ca aceasta sa fie de aproximativ 50 milioane de dolari, iar Lukoil vrea o termocentrala pentru rafinaria Petrotel.

In timp ce pentru Hidroelectrica statul vede listarea la Bursa ca fiind cea mai eficienta metoda de finantare a producatorului de electricitate, Nuclearelectrica este considerata o piesa importanta pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, dar si pentru listarea unui pachet de 15% din actiuni la Bursa.

Asteptari zadarnice Companii precum Romgaz sau Transgaz, adica monopolurile pe producerea si conductele de gaz, sunt idealuri indepartate ale investitorilor pe piata de energie. In timp ce societatile de transport gaze - Distrigaz Nord si Distrigaz Sud - sunt in proprietatea firmelor E.ON si Gaz de France, statul spera sa obtina peste 1,5 miliarde euro din listarea unor pachete de actiuni ale acestor companii. Tot pe Bursa sunt asteptate inca cinci procente din actiunile Transelectrica, alaturi de pachetul de 10a listat deja.

PRESTIGIU Fruntasiin Germania

Grupul energetic german RWE a spus ca este interesat de achizitionarea a cel putin doua filiale dintre cele trei neprivatizate inca ale Electrica. Cu toate acestea, investitorii germani spun ca nu vor plati mai mult decat a oferit Enel pentru Electrica Muntenia Sud (820 milioane euro).

Grupul RWE este interesat si pe partea de producere a energiei, adica de privatizarea complexurilor energetice din Oltenia, precum si de participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sau pentru hidrocentrala de la Tarnita Lapustesti. Desi nu au fost inca scoase la privatizare, Transgaz si Romgaz sunt in atentia companiei.

RWE este cea mai mare companie de utilitati din Germania, fiind pe primul loc in furnizarea serviciilor de apa si pe al doilea in furnizarea de gaze si electricitate. In Europa ocupa locul trei la furnizarea de electricitate si locul sase la cea de gaze. Anul trecut, veniturile companiei RWE AG obtinute din tari in care are cote de piata (Austria, Ungaria, Cehia, Polonia, Olanda) au fost de 44,25 miliarde euro.

Ne puteți urmări și pe Google News