Despescua declarat că întâlnirea chestorului Vasilescu cu Elvis Pian a avut loc. El susținut că totul a fost legal și nu a existat nicio negociere.

Șeful Poliției , Liviu Vasilescu, cel care a fost filmat în timp ce se întâlnea cu liderii clanului Duduianu, în miez de noapte, susține că a mers la respectiva întâlnire pentru a preîntâmpina o răzbunare a clanului Duduianu pentru moartea lui Emi Pian. Potrivit acestuia, a considerat că este mai importantă siguranța cetățenilor Capitalei, decât modul în care va fi interpretat gestul său.

„Pentru mine sănătatea și liniștea cetățenilor Capitalei, la acel moment, au cântărit mai mult decât faptul că ulterior acțiunea mea ar putea fi interpretată greșit. Am făcut un demers absolut legal, cu bună credință, un demers eficient în vederea scopului nostru de a asigura liniștea cetățenilor.Asigur cetățenii și pe toți colegii mei că n-am negociat și nu o să negociez niciodată siguranța cetățenilor .”, a spus Liviu Vasilescu.

 Misiunea a fost autorizată

„Evenimentul din București de la începutul lunii august a fost permanent monitorizat de către mai multe structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Misiunea noastră fiind aceea de a preveni producerea unor incidente grave.

Urmare analizelor de risc a rezultat că era pusă în pericol sănătatea persoanelor din Municipiul București. Existau date că la procesiunea din ziua de duminică, 9 august, erau așteptate să participe aproximativ 3.000 de persoane.

Acest lucru putea duce la răspândirea infecției cu noul coronavirus, prin încălcarea normelor sanitare.

Mai există xistă riscul producerii unor acte de violență, de natură să afecteze ordinea publică în Municipiul București”, a declarat Despescu.

Secretarul de stat MAI Bogdan Despescu nu vede vreo problema legată pe tema întâlnirii dintre şefii Poliţiei şi reprezentanţi ai clanului Duduianu, în perioada înmormântării lui Emi Pian

„În săptămâna respectivă, structurile Ministerului Afacerilor Interne au organizat la nivel național mai multe acțiuni pentru descurajarea escaladării conflictului.

Rezultatele respective au fost comunicate public de la sediul Ministerului Afacerilor Interne printr-o declarație de presă din dată de 7 august.

Din păcate, sâmbătă 8 august, nu am putut continuă în același mod activitățile programate. Instanța de judecată a respins propunerile de efectuare a 33 de percheziții domiciliare, unele dintre acestea pe rază Municipiului București.

Pentru siguranța cetățenilor capitalei, am solicitat devansarea funerarilor și am cerut reprezentanților bisericii sprijin în acest scop.

Modul în care ne-am îndeplinit misiunea a fost asumat. A fost cea mai eficientă soluție legală pentru a proteja sănătatea cetățenilor și a preveni incidente violente în dată de 9 august.

În nicio clipă Poliția Română nu a negociat siguranța cetățenilor cu nicio persoană. Indiferent de calitatea acesteia. Nu s-a negociat nici aplicarea legii. Ci s-au impus măsuri de natură să prevină producerea unor evenimente grave”, a mai precizat Despescu.

„Am pus pe primul loc siguranța cetățeanului și nu imaginea noastră”

Venim în fața dumneavoastră cu răspunsuri doar atunci când suntem siguri că explicațiile publice nu vor afecta anchetele pe care le derulăm și în continuare.

Din dată de 10 august și până în prezent, așa cum am comunicat public de fiecare dată, au fost executate aproximativ 100 de acțiuni operative și peste 450 de percheziții domiciliare. Toate acestea fiind dovadă ritmului susținut de luptă împotriva criminalității.

Reiterăm faptul că avem toleranță zero, indiferent de calitatea celui care încalcă legea, inclusiv față de cei care divulgă acțiuni aflate în derulare sau informații din anchete.

Vreau să vă asigurăm că Ministerul Afacerilor Interne va continuă activitățile de prevenire și combatere a infracționalității și, mai ales, de destructurarea grupărilor de criminalitate organizată”, a declarat Despescu.