În iulie, PSD şi UNPR au semnat protocoalele de constituire a Alianţei de Centru Stânga. În momentul respectiv, deputatul UNPR, Eugen Nicolicea declara că alianţa reprezintă o coagulare a forţelor de centru-stânga şi că PSD i-a susţinut pe progresişti în diferite propuneri legislative.

”Această alianţă reprezintă o coagulare a forţelor de centru-stânga. Protocoalele dintre PSD şi UNPR au fost făcute publice la vremea semnării lor. Avem o înţelegere cu PSD de susţinere parlamentară atât a guvernului, cât şi a proiectelor social-democrate. Ne-au susţinut la legea taxei marilor averi, noi am susţinut după aceea votarea Guvernului Ponta. La baza acestor protocoale se creează o alianţă înscrisă la tribunal”, susţinea Eugen Nicolicea.
Acesta a adăugat că este vorba despre o alianţă politică şi nu una electorală.
"Alianţa electorală se înscrie la BEC, în timp ce alianţa politică se înscrie la tribunal. Alianţa electorală durează până se dă votul, alianţa politică durează şi după aceea. Actele depuse la tribunal şi care stau la baza acestei alianţe, ca de fapt a oricăror alianţe politice, stau protocoalele de colaborare şi acordurile dintre cele două partide. Este o formalitate pe care o cere legea pentru a putea înscrie oficial alianţa politică. La alegerile viitoare acest lucru implică o colaborare, dar nu este o alianţă electorală. Evident că dacă noi spunem ‘colaborăm peste tot’ vom colabora şi la alegeri, dar nu este o alianţă electorală doar cu scopul de alegeri”, mai spunea atunci Eugen Nicolicea, pentru Agerpres