Un consilier științific al guvernului indian a avertizat că țara se va confrunta în mod inevitabil cu valuri suplimentare ale pandemiei de coronavirus. Aceasta, dat fiind că numărul deceselor este în creștere, ajungând la 4.000 de oameni în decursul unei zile.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că în India au fost raportate aproape jumătate din cazurile de coronavirus înregistrate la nivel mondial, săptămâna trecută. De asemenea, aici au fost înregistrate un sfert din decesele la nivel mondial.

Cu spitalele supra-aglomerate, fără oxigenul necesar și echipamente, mulți oameni au murit în ambulanțe sau în parcări, în timp ce așteptau un pat de spital sau oxigen. În acest timp, morgile și crematoriile nu reușesc să mai facă față unui flux, aparent de neoprit, de cadavre.

Urmează alte valuri ale pandemiei

Principalul consilier științific al guvernului indian, K. VijayRaghavan, a avertizat că țara ar trebui să fie pregătită pentru un al treilea val de pandemie.

„Faza 3 este inevitabilă, având în vedere nivelurile ridicate de virus care circulă. Dar nu este clar în ce perioadă se va desfășura această fază 3 … Ar trebui să ne pregătim pentru noi valuri”, a spus el într-un briefing pentru presă.

Guvernul condus de Narendra Modi a fost criticat pentru că nu a acționat mai repede pentru a suprima al doilea val. Mai mult, au fost permise festivalurile religioase și mitingurile politice la care au participat zeci de mii de oameni. Iar acest lucru a accentuat răspândirea virusului în comunități.

Varianta „dublă mutantă” face ravagii. Groparii ard mormane de cadavre. Crematoriile se înfundă. Imagini de Apocalipsă

Guvernul ezită să declare lockdown

Decesele au crescut la un nivel record, de 3.780 în 24 de ore, iar datele Ministerului Sănătății au arătat, iar infecțiile zilnice au crescut cu 382.315, miercuri.

Experții medicali cred că datele reale ar putea fi de cinci până la 10 ori mai mari decât cele oficiale. S-a ajuns la un nivel de infectare de 10 milioane de cazuri în puțin peste patru luni, după ce a durat mai mult de 10 luni pentru a atinge primul prag de 10 milioane de infectări.

În aceste condiții, Opoziția a cerut un lockdown național, dar guvernul are rețineri în a-l impune de teama căderii economice.

Eșecul campaniei de vaccinare

Creșterea infecțiilor coincide cu o scădere dramatică a vaccinărilor, din cauza problemelor de aprovizionare, în ciuda faptului că India este un producător major de vaccinuri.

Cel puțin trei state, inclusiv Maharashtra, care găzduiește capitala comercială Mumbai, au raportat o lipsă de vaccinuri și închiderea unor centre de imunizare. Doar în două centre din oraș mai există provizii de vaccin, iar aici s-au format cozi imense de oameni care așteaptă.

Guvernul a declarat că producția medicamentului antiviral remdesivir, utilizat pentru tratarea pacienților cu COVID-19, s-a triplat la 10,3 milioane de flacoane pe lună, față de 3,8 milioane de flacoane de acum o lună.

Însă testarea zilnică a scăzut brusc la 1,5 milioane, a declarat Consiliul Indian de Cercetare Medicală administrat de stat, de pe un vârf de 1,95 milioane sâmbătă.