Evenimentul Zilei > International > Incendiu de proporții la un spital COVID din Moscova! Rusia, în plin val doi al pandemiei.VIDEO
Incendiu de proporții la un spital COVID din Moscova! Rusia, în plin val doi al pandemiei.VIDEO

Incendiu de proporții la un spital COVID din Moscova! Rusia, în plin val doi al pandemiei.VIDEO

Un incendiu a izbucnit miercuri seara la unitatea spitalicească Kommunarka, una dintre facilităţile sanitare principale din capitala rusă, unde sunt tratate cazurile de coronavirus.

Potrivit oficialilor din Departamentul de Sănătate al capitalei, ar fi explodat un dispozitiv care furnizează oxigen, transmite Reuters, citat de RIA Novosti.

Conform televiziunii ruse NTV, o clădire din complexul medical ar fi luat foc, după ce au apărut nori de fum, potrivit relatărilor martorilor. Incendiul ar fi fost precedat de zgomotul unei explozii puternice. Din fericire, nu existau pacienți în interior. Clădirea era în plin proces de modernizare, din această cauză linia de oxigen fiind depresurizată, arată agenția TASS. Cauza incendiului ar fi scăderea presiunii la un rezervor de oxigen.

La faţa locului au fost ajuns numeroase autospeciale de stingere a incendiilor. Momentan nu sunt informaţii despre eventuale victime. Dispozitivul care a clacat a afectat doar panourile exterioare ale clădirii, care nu era inclusă în circuitul tratamentelor pentru COVID-19.

„Nu erau pacienți în acel corp de clădire. Nu au existat victime. Serviciile de profil se ocupă de remedierea problemei. Nu există vreo amenințare pentru pacienți și echipa spitalului”, a declarat ministrul Sănătății.

Nu este primul caz de acest gen în Rusia, în octombrie peste 150 de pacienți fiind evacuați dintr-un spital temporar în urma exploziei unui dispozitiv de oxigen. În luna mai, 5 pacienți au fost uciși ca urmare a unui ventilator supraîncărcat, care a declanșat un incendiu la o unitate specială COVID-19 din St Petersburg.

Rusia anunța încă din vară că are disponibil un vaccin, deși acesta nu a trecut toate etapele de testare. Cu toate acestea, guvernul rus promovează vaccinarea în masă datorită voluntarilor. Totuși, majoritatea rușilor sunt sceptici în privința vaccinării.

Pe de altă parte, testele clinice ale unui al doilea vaccin rus – dezvoltat de Institutul Vector din Siberia – şi denumit EpiVacCorona, continuă. Rusia a anunţat, marţi, un număr-record de morţi din cauza Covid-19 – 456 într-o singură  zi. În total, pandemia a făcut până acum 34.387 morți.

Sursa: Reuters