Cât de sigur este vaccinul rusesc Sputnik V? Ce au pățit pacienții testați

Cât de sigur este vaccinul rusesc Sputnik V? Ce au pățit pacienții testați

Mai mulți voluntari care au testat vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus au acuzat diverse efecte secundare între care, cele mai des întâlnite, au fost slăbiciune și dureri musculare.

Informația a fost furnizată de ministrul rus al Sănătății, Mihail Murashko, citat de publicația Moscow Times. Potrivit acestuia, vaccinul, numit Sputnik V, a provocat reacții secundare la unul dintre cei șapte pacienți care au fost testați.

Oamenii de știință ruși au început studiile clinice finale pentru vaccinul Sputnik V, la Moscova, la începutul lunii septembrie, după ce mai mulți specialiști și-au exprimat îndoielile în legătură cu eficacitatea acestui vaccin și în legătură cu siguranța sa pe termen lung.

Ministrul Sănătății, Mihail Murashko, a declarat marți că până în prezent au fost vaccinați peste 300 de voluntari din cei 40.000 care au anunțat că vor participa la teste. Dintre aceștia, 14% au acuzat diferite probleme de natură medicală, după cum relatează sursa citată.

„Aproximativ 14% acuza stari de slabiciune, dureri musculare care au persistat timp de 24 de ore si, ocazional, febra. Complicatiile sunt precizate in instructiuni si sunt previzibile”, a arătat ministrul  Murashko.

El a mai precizat că simptomele au dispărut până a doua zi, astfel încât problemele nu par serioase. Voluntarilor le va mai fi administrate o nouă doză de vaccin după ce vor trece 21 de zile de la prima doză administrate.

Chiar dacă testele nu s-au încheiat, încă, producătorii vaccinului Sputnik V au început să îl distribuie deja în mai toate regiunile țării. În aceste condiții, susțin oficialii ruși, procesul de vaccinare a populației ar putea începe undeva în luna noiembrie, spre final sau la începutul lunii decembrie.

Mai mulți cercetători au ridicat semne de întrebare în legătură cu acest vaccin dezvoltat de Rusia. Un grup de 15 specialiști au transmis o scrisoare către publicația The Lancet în care pun la îndoială obiectivitatea și corectitudinea datelor puse la dispoziție de producătorul rus cu privire la  vaccinul Spunik-V, împotriva noului coronavirus.

Oamenii de știință ruși au afirmat că testele cu acest vaccin au indicat faptul că declanşează un răspuns imun semnificativ, dar nu au reușit să explice cât timp durează efectele sale. În opinia lor, acest lucru depinde de la individ la individ. Unii pot dezvolta o imunitate protectivă foarte puternică, iar alţii nu.

Ne puteți urmări și pe Google News