Președintele cere vaccinarea obligatorie a candidațiilor la legislative. Cu rusescul „Sputnik V”
- Mihnea Talau
- 9 septembrie 2020, 12:54
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a afirmat miercuri că ia în considerare ca vaccinul rusesc împotriva COVID-19 să fie administrat tuturor candidaţilor la viitoarele alegeri legislative, care urmează să aibă loc la 6 decembrie.
El spune că solicitarea este pentru a le permite candidaților să-şi desfăşoară campania electorală în deplină siguranţă.
„Am propus ... să vedem dacă este şi posibil să oferim vaccinul rusesc pentru toţi cei 14.400 de candidaţi care s-au înscris pentru alegerile legislative pentru ca ei să poată ieşi în stradă şi să facă campanie din cartier în cartier în deplină siguranţă”, a declarat Maduro într-un discurs televizat.
Primele vaccinuri din Rusia vor sosi pentru teste clinice în această lună, iar următoarele loturi în octombrie, a mai spus Maduro, fără să ofere alte detalii.
Rusia a devenit în august prima ţară care a aprobat un vaccin împotriva noului coronavirus, provocând scepticism în rândul experţilor, întrucât preparatele sigure şi eficiente necesită adeseori ani de zile pentru a fi puse la punct din cauza unei perioade complexe de studii clinice.
Între timp, mai multe partide de opoziţie intenţionează să boicoteze aceste alegeri, pe care le consideră drept o tentativă antidemocratică din partea preşedintelui Maduro de a prelua controlul asupra Adunării Naţionale (parlamentul), singura instituţie din Venezuela dominată încă de opoziţie, scrie Agerpres.
Un renumit medic pneumolog din Rusia a demisionat după ce Putin a anunțat „primul” vaccin împotriva noului coronavirus, denumit „Sputnik V”, și reclamă „încălcări grave” ale eticii medicale.
Profesorul Alexandr Chuchalin a părăsit consiliul de etică al Ministerului rus al Sănătății, și a criticat noului vaccin Sputnik V în fața organismului care a aprobat înregistrarea acestuia. Anterior, acesta a încercat - fără succes - să blocheze îngregistrarea vaccinului, invocând motive de „siguranță”.
Până în prezent, Rusia nu a publicat vreun studiu detaliat al rezultatelor testelor clinice făcute.
Organizația Mondială a Sănătății a solicitat Rusiei să respecte protocoalele și reglementările în vigoare în dezvoltarea și producerea vaccinurilor, avertizând că „nu sunt acceptabile compromisuri față de siguranță”.
Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate recent de OMS ca fiind „avansate în procesul testelor clinice”.