Evenimentul Zilei > Social > Încă un „bobârnac” luat de la virusul ucigaş. Ciudăţenia descoperită în genomul SARS-CoV-2 sperie lumea ştiinţei
Încă un „bobârnac” luat de la virusul ucigaş. Ciudăţenia descoperită în genomul SARS-CoV-2 sperie lumea ştiinţei

Încă un „bobârnac” luat de la virusul ucigaş. Ciudăţenia descoperită în genomul SARS-CoV-2 sperie lumea ştiinţei

Cercetătorii au descoperit o genă misterioasă în codul genetic al coronavirusului SARS-CoV-2 - un segment practic ascuns în genomul virusului și neglijat în mare măsură până acum.

A fost descoperită o „genă misterioasă ascunsă într-o altă genă” a SARS-CoV-2.

Noua genă identificată – numită ORF3d – este un exemplu a ceea ce se numește o genă care se suprapune: un fel de „genă într-o genă” care este efectiv ascunsă într-un șir de nucleotide, datorită modului în care se suprapune secvențelor codate ale altor gene.

„În ceea ce privește dimensiunea genomului, SARS-CoV-2 și rudele sale se numără printre cei mai longevivi viruși ARN care există”, explică bioinformaticianul Chase Nelson de la Muzeul American de Istorie Naturală.

Virușii sunt de fapt destul de predispuși să găzduiască gene suprapuse, deci nu este tocmai o descoperire șocantă. Genele suprapuse sunt dificil de identificat în secvențele genetice, deoarece sistemele de scanare genomică le pot rata adesea atunci când rulează prin șiruri de cod genetic programate pentru a prelua gene individuale.

În contextul virușilor precum SARS-CoV-2, acest lucru ar putea crea un punct mort

Oamenii de știință s-au străduit să înțeleagă cât mai multe despre acest virus devastator de la începutul acestui an și, în timp ce unele aspecte ale compoziției sale genetice au fost elucidate (inclusiv consensul ferm că nu a fost „făcut în laborator” ), arată că nu știm mare lucru. „Genele suprapuse, probabil, au contribuit la evoluţia şi rapiditatea de a se adapta eficient, pentru a împiedica imunitatea gazdei sau pentru a se transmite”, spune Nelson.

Încă nu se ştie de ce ORF3d se află acolo, ascunzându-se în genom și străbătând alte gene

Cercetând prin baze de date genomice, cercetătorii au descoperit că gena a fost identificată anterior, dar numai într-o singură variantă de coronavirus care afectează pangolinele (găsite în Guangxi, China). De asemenea, a fost clasificată anterior greșit ca o genă fără legătură.

Un lucru pe care îl știm despre gena misterioasă, bazat pe prelucrarea anterioară a sângelui la pacienții umani cu COVID-19 , este că ORF3d provoacă un răspuns puternic la anticorpi.

„Nu ştim ce alte scopuri virale ar putea avea suprapunerea ORF3d – suntem încă în întuneric. Ar putea fi relativ benign. S-ar putea să nu fie. Nu știm încă funcţia sa sau dacă există o semnificație clinică”, spune Nelson .

Un lucru e sigur: Într-un virus care are doar aproximativ 15 gene cunoscute, descoperirea altei gene…mai ales o genă care se suprapune este o descoperire semnificativă. Cât de semnificativă este? Nu ştim până când oamenii de știință vor putea afla ceva despre această nouă descoperie, scrie sciencealert.