Evenimentul Zilei > Actualitate > Încă o țară impune carantina de teama mutațiilor Covid-19
Încă o țară impune carantina de teama mutațiilor Covid-19

Încă o țară impune carantina de teama mutațiilor Covid-19

Slovacia este încă o țară care aplică noi restricții din cauza Cocvid-19 și impune carantina pentru oricine intră pe teritoriul său.

Slovacia devine o altă țară ce impune carantina din cauza noilor tulpini de Covid-19.

Slovacia impune începând de miercuri carantina obligatorie pentru toate persoanele venite dintr-o altă ţară.

Măsurile sunt luate pentru a preveni importarea variantei sud-africane a coronavirusului.

Trebuie menționat că varianta britanică este deja prezentă semnificativ în această ţară.

Anunţul a fost făcut luni de premierul slovac Igor Matovic. El a avertizat că situaţia epidemiologică s-a înrăutăţit în Slovacia. Este o consecință apărută în urma răspândirii mutaţiei mai contagioase a coronavirusului.

El face referire la tulpina detectată în Marea Britanie la sfârşitul anului trecut.

Slovacia, țară ce impune carantina din cauza Covid-19

„Proporţia mutaţiei britanice a crescut până la niveluri care vor face foarte dificilă menţinerea situaţiei sub control, şi aceasta ne va costa multe vieţi”, a scris Matovic pe contul său de Facebook.

Pentru a evita riscuri similare cu mutaţia sud-africană, Slovacia a stabilit o perioadă de carantină. Carantina este obligatorie de 14 zile pentru oricine intră în ţară.

Există posibilitatea ieşirii din carantină după ziua a 8-a în cazul efectuării unui test PCR al cărui rezultat este negativ. Carantina poate fi la domiciliu sau instituţionalizată.

Nu se aplică persoanelor aflate în tranzit, care vor trebui doar să prezinte un test rapid antigen.

Decizia a fost luată în principal din cauza variantei sud-africane a coronavirusului, considerată mult mai contagioasă, care a fost depistată inclusiv în ţara vecină Austria, nu însă şi în Slovacia deocamdată, a precizat miercuri ministrul sănătăţii, Marek Krajci, în urma şedinţei de guvern.

Lucrătorii transfrontalieri sunt exceptaţi, însă vor trebui să prezinte un test negativ la Coronavirus.

Înainte de a ateriza sau a trece frontiera în Slovacia, călătorii vor trebui să completeze un formular şi li se va oferi opţiunea de a intra în carantină într-un centru de stat. Din a opta zi, ei se vor putea testa cu test PCR, iar dacă acesta va fi negativ, vor fi eligibili să iasă din carantină.

Slovacia, ţară cu circa 5,5 milioane de locuitori, este în prezent al doilea stat european cu cea mai ridicată mortalitate asociată COVID-19, după Portugalia, înregistrând în ultima săptămână 221 de decese la un milion de locuitori.

Tulpina britanică a coronavirusului era semnalată la începutul lunii februarie la 71% din noile cazuri de COVID-19 în Slovacia, arată Agerpres.