Evenimentul ZileiActualitateE oficial! Toată țara intră în carantină! Cine a putut, a fugit deja în străinătate

E oficial! Toată țara intră în carantină! Cine a putut, a fugit deja în străinătate

E oficial! Toată țara intră în carantină! Cine a putut, a fugit deja în străinătate
Al doilea val al pandemiei se revarsă tot mai amenințător peste Europa. Ziua de vineri a venit cu noi recorduri negative în Franţa şi Germania - aproape 60.500 de infectări în Hexagon şi peste 21.500 în landurile federale.

Pe de altă parte, Grecia intră de sâmbătă în carantină pentru cel puţin trei săptămâni.

Oamenii au fugit din țara înainte de a se închide frontierele

Mii de oameni s-au grăbit vineri seară să plece din Atena către zone din provincie, unde speră să suporte mai uşor perioada de carantină.

Începând de sâmbătă dimineața, circulația va fi permisă numai din motive justificate. Cel puţin până la sfârşitul lunii, în Grecia vor rămane deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, benzinăriile şi şcolile primare.

Dacă vor să iasă din case, oamenii trebuie să trimită un SMS autorităţilor, cu explicații.

Şi în Polonia autoritățile sunt pe punctul de a institui carantina totală. Vineri, pentru a doua zi consecutiv, s-au înregistrat peste 27.000 de cazuri noi de infectare cu Sars-COV-2.

Sistemul medical abia mai face față. Ambulanțele stau și câte cinci ore la coadă pentru a lăsa pacienții în grija doctorilor.

Sebastian Szpak, doctor: „Cea mai mare problemă a noastră e lipsa de paturi pentru pacienții COVID. Nu mai sunt paturi libere pe nicăieri. Avem colegi care își petrec ore întregi cautând paturi pentru bolnavi în alte spitale, dar răspunsul e mereu același: “nu avem locuri”.

Chiar și stadionul național din Varșovia a fost transformat în spital de campanie.

Marzena Wojewodzka-Zelezniakowicz, doctor: „Lucrăm într-un ritm greu de susținut. Avem încontinuu probleme cu lipsa de personal. Nu găsim doctori care să ne ajute. Toți preferă posturi mai ușoare. Așa că trebuie să-i protejăm pe cât posibil pe doctorii disponibili. Dacă ne părăsesc și ei, rămânem descoperiți. E muncă foarte grea, de aceea nu vor să vină”.

De sâmbătă sunt închise majoritatea magazinelor din mall-uri, teatrele, muzeele, galeriile şi sălile de cinema.

Toţi elevii care nu învaţau deja de la distanţă vor face acest lucru începând de luni, iar hotelurile vor primi doar clienţi veniţi în scop de afaceri, scrie Stirileprotv.


Accesează: