Vine o altă molimă. Și asta atrasă de COVID. E psihologică și mortală!

Vine o altă molimă. Și asta atrasă de COVID. E psihologică și mortală!

Specialiștii francezi de la Iftop avertizează că un val uriaș de sinucideri va lovi Europa în curând, 

Măsurile luate de autoritățile din întreaga Europă pentru a limita răspândirea virusului SARS-Cov-2 riscă să declanșeze o altă problemă, La această concluzie au ajuns experții de la Iftop care au realizat o amplă cercetare în luna septembrie pentru Fundația Jean Jaurès.
Efectele economice dar și sociale ale restricțiilor de circulație impuse populației se vor vedea în următoarele lui, Cei mai expuși unor depresii puternice sunt oamenii de afaceri, comercianții, micii producători, șomerii și tinerii,
Nu mai puțin de 20% dintre persoanele chestionate de sociologi afirmă că s-au gândit deja în mod serios la sinucidere. 11% susțin că au luat în considerare acest gest extrem  în perioada primei perioade de carantină, iar ceolalți la sfârșitul acesteia.
Urmează un val de sinucideri?
Liderii de afaceri, artizanii, meseriașii, comercianții, tinerii și șomerii sunt categoriile cele mai bine repartizate în rândul francezilor cu tendințe suicidare, afirmă sociologii.„Acest lucru ar trebui să ne conștientizeze că o nouă criza este în fața noastră”, avertizează autorii, Michel Debout, profesor de medicină legală și drept al sănătății, membru al observatorului național al sinuciderilor și coautor al sondajul cu Jérôme Fourquet de la Ifop.
Problema nu este specifică numai Franței, ci apare în toate țările lovite de criză, Toate studiile arată că efectele suicidare ale crizelor sunt resimțite într-o perioadă de câteva luni sau chiar câțiva ani”. Pentru criza din 2008,  vârful sinuciderilor a fost în 2009 și 2010. Mai mult, există  „o diferență esențială între prima carantină, unde solidaritatea a putut să se exprime” în ce priveștecarantina care a intrat în vigoare din 30 octombrie,  provoacă mari probleme "sectoarelor economice care trebuie să își înceteze activitatea”, notează Le Figaro.
Sondajul identifică trei categorii socio-profesionale foarte afectate: oamenii de afaceri, dintre care 27% au avut intenția reală de a se sinucide în 2020, meșteșugarii și comercianții, dintre care 25% și-au dorit să-și încheie socotelile cu viața și șomerii ( 27%).Dintre meșteșugarii și comercianții care au luat în considerare sinuciderea, 42% spun că au acționat, iar unii dintre ei au ajuns chiar la spital.
„Această proporție reprezintă cea mai mare rată a sondajului nostru și arată gravitatea particulară a acestor situații care ar trebui să alerteze autoritățile publice”, subliniază autorii. Aceștia vorbesc de „impactul major al opririi activității legate de izolare, urmat de marile dificultăți de repornire, care au afectat în principal întreprinderile mici și mijlocii”.