Covid-19 lovește economia globală în plex

Covid-19 lovește economia globală în plex

Pe măsură ce răspândirea Covid-19 continuă în întreaga lume și mai ales în Mexic, recesiunea economică se instalează, lovind cu putere puteri majore precum Statele Unite.

Întreaga economie mondială este slăbită de pandemia Covid-19. Statele Unite se află oficial în recesiune.

Restul marilor puteri au și ele economia slăbită. Bilanțul pandemiei continua să crească în special în America Latină, unde Mexicul a depășit Marea Britanie  în cazuri de deces.

O nouă etapă sinistră a fost depășită joi, când numărul contaminărilor în lume a depășit 17 milioane, din care peste 660.000 au fost decese, de la apariția virusului în China, în decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Statele Unite, măsurile de izolare din primăvară au provocat o scădere istorică a produsului intern brut în trimestrul doi, cu 32,9% (rată anualizată). Față de al doilea trimestru din 2019, scăderea este de 9,5%.

Cu această a doua scădere trimestrială consecutivă, cea mai mare economie din lume a intrat oficial în recesiune. În primul trimestru, PIB-ul american a scăzut cu 5%.

De asemenea, Spania a intrat în recesiune în trimestrul doi, după o prăbușire a produsului intern brut de 18,5% legat de pandemia coronavirusului, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică ( INE).

Germania, motorul economic al Europei, a anunțat joi o  „cădere istorică” de 10,1% din PIB al său în al doilea trimestru. Astfel, țara se confruntă cu cea mai grea recesiune din perioada postbelică: contracția PIB este mult mai mare decât cea de 4,9% pe care a înregistrat-o la apogeul crizei financiare din 2009.

Cu toate acestea, experții se așteaptă la o revenire accentuată: pe lângă măsurile naționale de sprijin, Berlinul intenționează să profite de planul european de recuperare de 750 de miliarde de euro, decis de cei 27, la Bruxelles, la jumătatea acestei luni.

Din aprilie până în iunie, PIB a scăzut brusc în Belgia, cu 12,2%, în Austria, cu 10,7%, iar în Mexic cu 17,3%.

Companiile petroliere, producătorii de aeronave, producătorii de mașini plătesc un preț greu pentru criză, cu pierderi abisale în trimestrul doi: 8,4 miliarde de dolari pentru Total și 18,1 miliarde dolari pentru Royal Dutch Shell, în timp ce Airbus a înregistrat o pierdere netă de 1,9 miliarde de euro în primul semestru.

Sectorul transportului aerian mondial este, de asemenea, puternic afectat. Multe companii aeriene latino-americane se vor închide dacă zborurile suspendate din cauza pandemiei coronavirusului nu se vor relua rapid, a avertizat, joi, Peter Cerda, vicepreședinte pentru Americi la International Air Transport Association (IATA).

Grupul aerian Air France-KLM a anunțat că a înregistrat o pierdere netă de 2,6 miliarde de euro în al doilea trimestru, după activități aproape nule, în aprilie și în mai.

Statele Unite au înregistrat joi aproape 1.400 de decese suplimentare într-o singură zi, sau aproximativ un deces în fiecare minut și mai mult de 72.000 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2.