Evenimentul Zilei > International > Important. Lista țărilor UE care au început să emită de la 1 iunie certificatul digital COVID
Important. Lista țărilor UE care au început să emită de la 1 iunie certificatul digital COVID

Important. Lista țărilor UE care au început să emită de la 1 iunie certificatul digital COVID

Portalul UE pentru verificarea certificatului digital privind COVID-19, a fost lansat astăzi, 1 iunie. Sunt deja șapte țări care au decis să-l utilizeze chiar din prima zi.

Certificatul digital pentru COVID-19 va fi disponibil în format digital sau pe hârtie. Acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții. Acesta va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor.

Marți, 1 iunie, zi istorică: Certificatul digital al UE privind COVID a atins o nouă etapă odată cu lansarea sistemului tehnic

Pilotul tehnic al sistemului UE a fost realizat în doar două luni, portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate conținute în codurile QR ale tuturor certificatelor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

„Certificatul digital al UE privind COVID demonstrează valoarea adăugată pe care soluțiile eficace în materie de e-sănătate o oferă cetățenilor noștri. Este important ca, în săptămânile următoare, toate statele membre să își finalizeze pe deplin sistemele naționale de emitere, stocare și verificare a certificatelor, astfel încât sistemul să devină funcțional la timp pentru sezonul vacanțelor. Cetățenii UE așteaptă cu nerăbdare să călătorească din nou și își doresc să facă acest lucru în condiții de siguranță. Obținerea unui certificat al UE este un pas crucial în acest sens”, a precizat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Alte țări demarează în scurt timp emiterea pașapoartelor

Alte 22 de țări au testat cu succes portalul UE. Începând cu data de 10 mai, un număr de 22 de țări au testat cu succes portalul UE pentru verificarea certificatului verde digital.

Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar.

Șapte țări deja emit „pașapoarte verzi” Covid

Încă de astăzi, șapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – au decis să se conecteze la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE, în timp ce altele au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări.

„Lansarea de astăzi a portalului este un pas important care le va permite statelor membre să înceapă să utilizeze portalul și să emită certificatele digitale ale UE privind COVID. Faptul că șapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez și celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil. Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operațional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară”, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

Se urmărește extinderea folosirii certificatului digital și pentru țările din afara UE

Comisia Europeană le-a recomandat luni statelor UE să-i scutească de măsura carantinei pe rezidenții vaccinați anti-Covid-19 și de teste pe copiii cu vârste sub șase ani, pentru armonizarea măsurilor legate de certificatul sanitar european care va facilita deplasările în interiorul blocului comunitar, relatează Agerpres. Ministrul italian al sănătății, Roberto Speranza, a anunțat că va propune extinderea folosirii certificatului verde de călătorie al Uniunii Europene și pentru țări din afara blocului comunitar.