Iisus, vandut si pe ecrane

Iisus, vandut si pe ecrane

Filmul "Patimile lui Hristos" a avut incasari de 370 de milioane de dolari in SUA.

Cecil B. DeMille, Pasolini, Scorsese, Zeffirelli, Gibson sunt printre regizorii care s-au incumetat, nu fara riscuri si repercusiuni, sa puna pe pelicula povestea lui Iisus. In aceasta seara, pe Pro TV, de la ora 17.45, puteti vedea „Iisus din Nazareth”, in regia lui Franco Zeffirelli, iar dupa miezul noptii, pe acelasi post, puteti urmari ultima ecranizare rasunatoare „Patimile lui Hristos”, realizata de Mel Gibson in 2004. Maine, de la 14.30, pe Antena 1, o veti vedea pe „Maria, mama lui Iisus”, cu Christian Bale in rolul lui Iisus.

„Patimile” lui Gibson au reusit sa declanseze un razboi cultural fara precedent in istoria Hollywoodului. I s-a reprosat insa ca interpretarile sale biblice sunt dubioase si incarcate de antisemitism. Cu toate acestea, Gibson a castigat 370 de milioane de dolari, filmul avand un buget de 30 de milioane de dolari. „Patimile lui Hristos” a fost pe locul 3 la incasari in 2004, cand a avut premiera si in Romania, cu incasari de 1.152.670 de dolari.

Fetele lui Iisus

Privind in urma la ipostazele lui Hristos, in industria cinematografica, „The Kings of the Kings” („Regele regilor”, 1927) este, cronologic vorbind, printre primele ecranizari ale povestii biblice, cu H.B. Warner in rolul lui Iisus si Dorothy Cumming in rolul Mariei. Pier Paolo Pasolini filmeaza, cu camera in mana, „Evanghelia dupa Matei”, in 1964.

In plus, ca un auteur ce este, concepe singur costumele si alege muzica (Bach, Mozart, Prokofiev, cantece populare rusesti etc.). Paradoxal, pentru ca Pasolini se declara ateu, este unul dintre cele mai sensibile filme despre Iisus.

Pasolini vedea in Hristos cel mai mare revolutionar al tuturor timpurilor si, ca urmare, intentia initiala a fost ca in rolul principal sa-l distribuie pe Jack Kerouac sau pe Allen Ginsberg. S-a razgandit insa cand l-a intalnit pe Enrique Irazoqui. Acesta era un student care scrisese o lucrare despre un roman al lui Pasolini si era curios sa-l intalneasca pe autor.

Si vine „ultima ispita”

Se pare ca inainte ca Zeffirelli sa fie abordat, Ingmar Bergman a fost regizorul curtat pentru un film despre viata lui Iisus. Unul dintre motivele pentru care planul Bergman nu a functionat a fost faptul ca suedezul voia sa filmeze pe indepartata insula Faro. „Iisus din Nazareth”, ambitioasa intreprindere a lui Zeffirelli, desi nu neaparat stralucitoare, ramane una dintre ecranizarile de referinta ale povestii biblice.

Varianta Scorsese, intitulata „Ultima ispita a lui Iisus”, a provocat o serie de controverse. Multi dintre crestini au vazut filmul ca o punere sub semnul intrebarii a divinitatii Mantuitorului, in timp ce altora li s-a parut o superba ilustrare a umanitatii lui Iisus, care, confruntat cu tentatiile lumesti, reuseste sa se ridice deasupra lor si sa le biruiasca pentru a-si duce la indeplinire misiunea. controversa.

click pentru a mari imaginea

Nonconformist

Superstar si vanator de vampiri

Printre filmele mai putin conformiste se numara drama „Iisus din Montreal”, opera rock „Jesus Christ Superstar” si straniul „Jesus Christ Vampire Hunter” („Iisus vanator de vampiri”).

In „Iisus din Montreal” (regia Denys Arcand), un grup de actori incep sa experimenteze, in propriile lor vieti, similaritati cu rolurile. Opera rock „Jesus Christ Superstar” a fost ecranizata in 1973 de Norman Jewison („Scripcarul pe acoperis„), cu Ted Neeley in rolul lui Iisus. Replicile se canta.

In „Jesus Christ Vampire Hunter” (2001), Iisus se intoarce pe Pamant si are de luptat cu o armata de vampiri. Filmul a fost considerat prea prostesc pentru a justifica vreun protest din partea crestinilor.

Premiera

Vine Magdalena

Anul acesta va fi lansat, se pare, filmul „Magdalena: Released form Shame” („Magdalena: salvata de rusine”). Iisus este vazut prin prisma Mariei Magdalena. Rolul lui Iisus este interpretat de Brian Deacon (care a mai jucat o data acest rol, in 1979, in „Jesus”, regia John Krish si Peter Sykes). Filmul are un buget de un milion si jumatate de dolari.

De Paste

Sarbatoare la televizoare

Vineri 17.45 Pro TV „Iisus din Nazareth” (r. Franco Zefirelli)

00.30 Pro TV„Patimile lui Hristos” (r. Mel Gibson)

22.05 TVR 1 „Viata si vremurile lui Iisus” (documentar), partea I

22.10 TVR 2 „Sfantul Petru” (cu Omar Sharif), partea I

Sambata 17.15 Pro TV „Iisus din Nazareth”

23.30 Pro TV Slujba de Inviere

14.30 Antena 1 „Maria, mama lui Iisus” (cu Christian Bale)

23.30 Antena 1 Slujba de Inviere

23.00 Realitatea TV „Liniste. E Pastele!” (editie speciala din Noaptea de Inviere)

23.10 TVR 1 „Viata si vremurile lui Iisus”, ultima parte

23.30 TVR 1 „Lumina din Lumina,  Invierea Domnului” (Catedrala Patriarhala din Bucuresti) 

23.15 Acasa TV „Martori in vremea lui Iisus”

23.05 Antena 3 Slujba de Inviere - Manastirea Antim si Catedrala „Sfantul Iosif”

21.45 TVR 2 „Sfantul Petru”, partea a II-a

23.40 TVR 2 „Ferestre spre cer”, Slujba de Inviere - Catedrala Romano-Catolica „Sfantul Iosif” din Bucuresti

Duminica 12.00 TVR 2 „Repere sacre”, Slujba de Paste (Invierea Mica), Catedrala Patriarhala din Bucuresti 

13.00 TVR 2 „Ferestre spre cer” („Urbi et orbi”) - Mesajul pascal si binecuvantarea Sanctitatii Sale Papa Benedict al XVI-lea. Transmisiune directa de la Vatican

16.00 National TV „Un copil pe nume Iisus” (cu Alessandro Gassman)

Ne puteți urmări și pe Google News