Evenimentul Zilei > Actualitate > Iată ce se poartă anul acesta. Corespondență din Franța
Iată ce se poartă anul acesta. Corespondență din Franța

Iată ce se poartă anul acesta. Corespondență din Franța

Paris Haute Couture Fashion Week s-a ridicat la înălțimea așteptărilor încă din primele zile ale evenimentului. Capitala Franței a adunat branduri celebre, reprezentate de designeri foarte bine cotați la ora actuală.

Pe catwalk au defilat creații futuriste, dar cu accente de epocă, iar culorile preferate au fost pasteluri naturale, dar s-a remarcat și o prefereniță clară pentru negru. 2019 va fi un an interesant, spectaculos în materie de textură, mizându-se foarte mult pe țesături diafane, prețioase și provocatoare.

Am acceptat invitațiile de anul acesta special pentru Evenimentul Zilei, intrând într-un univers care până acum îmi era familiar doar în calitate de cumpărător. Nu i-am recunoscut pe nici unul dintre cei în jurul cărora se învârteau fotografii – în general cei mai originali, de unde am dedus că trebuie să fie celebrități: un blond cu tâmple rase și tatuat până în creștet, o domnișoară cu ochelari de soare atât de negri încât mă îndoiesc că își vedea vârful nasului, o doamna de o vârstă respectabilă cu părul în dungi alb-roșu, un mandarin în costum de mătase brodat… Despre aceștia nu vă voi putea spune prea multe.

Am fost singurul jurnalist din România invitat la grandiosul eveniment care se află încă în plină desfășurare la Paris. Revin, așadar, la colecțiile pe care le-am urmărit cu ochi de profan. Cea mai cuminte dintre toate mi s-a părut cea a polonezelor Gavkowska&Szczesna, o variație pe teme boticelliene care nu revoluționează moda, dar încânta privirea.

Una dintre cele mai aplau date s-a dovedit a fi colecția SYMPLEXIS a Mariei Aristidou, o colecție de inspirații etnice distilate, ca o briză de aer proaspăt venită direct din Grecia. În ceea ce privește colecția Obsession éthérique, aceasta excelează prin transparență; foarte puține lucruri de ascuns în rochiile semnate Patuna.

Cea mai originală însă a fost fără doar și poate cea a franco-vietnamezului Patrick Pham, deja celebru în lumea modei pariziene pentru îndrăzneala cu care deturnează temele și materialele sportive în colecțiile sale. În sfârșit, mai citez un nume, al creatoarei Adeline Ziliox, care a adus o notă îndrăzneață, cu mult sex appeal, prin ținute prodeminant negre, accesorizate cu multă dantelă. Imaginile vorbesc de la sine.

Deși toate ținutele au fost WOW, creatorii au întrecut așteptările cu rochiile destinate mireselor. Croiala acestora a fost cu totul deosebită și criticii de modă susțin că ideile prezentate vor fi cu siguranță preluate și transpuse în nunțile acestui an.