Furnizorii de gaze naturale fac presiuni pentru încă o majorare a preţurilor pentru utilizatorul casnic.
De la o lună la alta, furnizorii de gaze naturale solicită organismului de reglementare în domeniu majorarea preţului. Nici nu a început bine luna în care consumatorii au simţit majorarea precedentă a preţului la utilităţi, că furnizorii au început negocierile pentru un nou val de scumpiri. Precedenta scumpire a fost un argument pentru producătorii de alimente să scumpească produsele şi cauza invocată pentru închiderea unor fabrici de îngrăşăminte, care foloseau gazul natural în cantităţi mari. Cere şi ţi se va da Deşi, la ultima majorare a preţului la gazele naturale, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) spunea că acesta nu va mai creşte în trimestrul doi, ne putem aştepta la o nouă scumpire de la 1 aprilie. Reprezentanţii Distrigaz Sud au spus că tariful la gaze ar trebui să crească cu o marjă cuprinsă între 8% şi 12%. Ultima majorare a avut loc pe 1 februarie, când preţurile au crescut cu 8,5%, tot în urma solicitării venite din partea furnizorilor.
Atunci şi producătorii interni (Petrom şi Romgaz) au crescut preţul cu 1,5%. Gazele costă acum 989,55 lei/1.000 metri cubi la Distrigaz Sud şi 983,10 lei/1.000 metri cubi la E.ON Gaz. „Am aflat de solicitarea Distrigaz Sud, dar ANRE nu a luat, deocamdată, nicio decizie privind această majorare“, ne-a spus Gabriel Sârbu, director pentru preţuri şi tarife la gaze din ANRE. El a adăugat că şi E.ON a cerut o creştere cu peste 10% a preţului la gazele naturale furnizate populaţiei, începând cu trimestrul doi, dar că o poziţie definitivă va fi luată la sfârşitul lunii.
„Ei (Distrigaz Sud şi E.ON - n.r.) au dreptul să ceară ce le-ar trebui“, a afirmat Sârbu. Pe de altă parte, reprezentantul reglementatorului pe piaţa gazelor dă şi dreptate furnizorilor care cer tarife mai mari: „La începutul anului am spus că nu vom mai majora preţurile în trimestrul doi, dar ANRE nu poate stopa creşterea cotaţiilor internaţionale la petrol şi ale preţului gazelor de import“. Motivele cererii Marc Hirt, directorul comercial al Distrigaz Sud, a spus că tariful gazelor din import va creşte, fiind determinat de o majorare a cotaţiei internaţionale a petrolului şi de deprecierea leului în raport cu dolarul. „Tariful gazelor din import poate creşte la 420 de dolari/1.000 de metri cubi faţă de nivelul actual de 370 de dolari“, a spus Hirt, amintind că majorarea din primul trimestru a luat în calcul un curs de schimb pentru dolar de 2,36 lei, iar acum acesta este cotat la 2,5 lei. Din totalul gazelor furnizate de Distrigaz, 33% vin de la Gazprom, prin intermediarul Wiee, cu care are contract până în 2012. STUDIU Gazele, percepute ca fiind scumpe Potrivit unui studiu realizat de Institutul Operations Research, românii consideră energia solară drept cea mai ieftină sursă de energie, urmată de energia termică şi de cea pe bază de lemne de foc. Gazele naturale sunt percepute ca o sursă de energie scumpă pentru peste 42% din populaţie, iar viitoarele majorări pot lovi în plin suportabilitatea faţă de noile tarife. Soluţiile pe care românii le văd „de viitor“ în ceea ce priveşte sursa de energie folosită sunt electricitatea (77%), energia solară (74%) şi gazele naturale (57%).
Când vine vorba despre încălzirea locuinţei, cei mai mulţi români ar folosi gazul natural (47%), iar încălzirea centralizată ar fi folosită de 16% dintre respondenţi, potrivit studiului. Pe de altă parte, tot gazul natural este preferat pentru producerea apei calde (49%) şi pentru gătit (71%). Concluziile studiului arată că românii cred că „energia solară performează foarte bine, dar aleg tot gazul natural, deoarece beneficiile şi le împart în funcţie de alegerile raţionale şi cele emoţionale“, a explicat Emil Pâslaru, director de cercetare al Operations Research. EFECTE
Producţie întreruptă şi concedieri Omul de afaceri Ioan Niculae a decis sistarea activităţii la combinatele de îngrăşăminte chimice pe care le conduce, ca urmare a creşterii preţului gazelor. El a spus că cele trei combinate şi-au încetat producţia, în condiţiile în care gazele naturale reprezentau 70% din costuri.
Aproximativ 6.000 de salariaţ i au fost disponibilizaţi. Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri, deţine combinatele de îngrăşăminte chimice Sofert Bacău, Azochim Săvineşti şi Donauchem Turnu Măgurele. Sindicatele din Chimie şi Petrochimie au început, pe de altă parte, o serie de acţiuni de protest. Ele cer facilităţi pentru consumatorii industriali. Revendică rile vizează şi diminuarea taxei de transport a gazelor naturale.