Misterul din inima Bucegilor. Poveștile din spatele intrării betonate în Tunelul Izvor. Video

Misterul din inima Bucegilor. Poveștile din spatele intrării betonate în Tunelul Izvor. VideoTunelul Izvor. Sursa foto: Wikipedia

Tunelul Izvor a stârnit curiozitatea multor oameni de-a lungul timpului. Este știut faptul că Munții Bucegi adăpostește secrete care nu au fost nedezlegate nici până astăzi, printre acestea și acest tunel.

Tunelul Izvor, un mister nedezlegat. Ce se ascunde în spatele intrării

În inima Munților Bucegi se află unul dintre cele mai misterioase tuneluri din România: Tunelul Izvor. În 1913, conducerea CFR a stabilit să se execute o legătură directă între stațiile Titu și Sinaia, pe ruta Târgoviște, Pietroșita și Moroieni. Scopul lucrărilor era acela de a descongestiona nodurile de cale ferată Bu­cu­rești și Ploiești, dar mai ales pentru a scurta ruta spre Predeal.

Proiectul pentru Tunelul Izvor, aprobat de CFR și de regele Ferdinand, viza construirea unei căi ferate ce ar fi facilitat o trecere rapidă și sigură între Țara Românească și Ardeal.

CFR a încheiat un contract cu firma renumitul inginer Julius Berger, care urma să construiască linia de cale ferată dintre Pietroșița și Sinaia. Pentru a face traseul posibil, firma lui Berger a decis construirea unui tunel de 5.918 metri, care să străpungă versantul din Bucegi.

Construcția a fost demarată în luna ianuarie 1914 și urma să se desfășoare în următoarele 28 de luni. Sub presiunea evenimentelor internaționale, forarea a început din ambele capete, Sinaia și Moroieni, muncitorii lucrau în 3 ture de câte 8 ore. Până în luna august a aceluiași an, erau gata peste 400 de metri de tunel complet, fiind realizate galeriile de bază și de creștet pe 800 de metri.

Șantierul a fost preluat de nemți

Punctul de străpungere de la Sinaia a fost stabilit pe Platoul Izvor, în apropierea cimitirului orașului. Din păcate, izbucnirea Primului Război Mondial în 1914 a dus la oprirea lucrărilor, care au fost reluate abia în 1938, pentru a fi apoi abandonate din nou.

În timpul ocupației naziste din 1941, construcția tunelului a fost reluată într-un ritm rapid. Aproximativ 2000 de muncitori de diverse naționalități, printre care germani, ruși, cehi, romi, unguri și bulgari, au fost implicați în acest proiect.

Cu toate acestea, sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a însemnat și oprirea definitivă a lucrărilor. Pe partea dâmbovițeană a tunelului, au fost finalizați doar 480 de metri, dintre care doar 100 au fost betonați.

Povestea tunelului „blestemat” de sub Munții Bucegi |Tunelul Izvor. Sursa foto: Wikiepdia

Tunelul Izvor a fost închis și betonat la intre dând naștere legendelor locale

Una dintre cele mai persistente legende susține că în interiorul tunelului ar fi îngropate o locomotivă și rămășițele a o sută de oameni. Conform unor voci, autoritățile ar fi invocat motive de siguranță națională pentru a justifica închiderea tunelului, temându-se că tehnologia germană avansată ar putea ajunge în mâinile rușilor.

O altă legendă spune că, în 1985, două echipe de la securitate au detonat intrarea pentru a ascunde atrocitățile comise de nemți, care ar fi executat 100 de localnici ce lucrau la tunel.

Cea mai șocantă poveste este cea a muncitorilor care au fost împușcați în momentul retragerii trupelor SS. Se presupune că 100 de persoane au fost ucise, români și italieni, iar osemintele lor se află de cealaltă parte a zidului de beton.

Tunelul Izvor din Munții Bucegi rămâne unul dintre cele mai misterioase și fascinante locuri din România. Încărcat de istorie și legende, acest tunel abandonat continuă să suscite curiozitatea și imaginația celor care află despre existența sa. Fie că este vorba de adevărul istoric sau de miturile locale, Tunelul Izvor își păstrează și acum aura misterului nedesșușit, scrie emunte.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News