Risc de avalanșă în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii cer ca turiștii să fie avertizați prin RO-Alert. Raed Arafat spune că e imposibil

Risc de avalanșă în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii cer ca turiștii să fie avertizați prin RO-Alert. Raed Arafat spune că e imposibil Sursa: arhiva EVZ

Ninsorile abundente din ultimele zile au făcut ca o cantitate mare de zăpadă să de depună pe crestele munților. Din acest motiv, salvamontiștii avertizează ca turiști să nu se aventureze la altitudini mari, deoarece există riscul producerii de avalanșe.

În aceste condiții, salvamontiștii consideră că ar fi foarte utile mesajele de tip RO-Alert, ceea ce ar duce la evitarea multor accidente. Însă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, susține că acest lucru nu este posibil, deoarece nimeni nu are cum să prevadă momentul exact când va avea loc o avalanșă.

Avertizările de tip RO-Alert nu pot fi folosite pentru avalanșe

Salvamontiștii spun că ar fi foarte util ca în cazul unui pericol iminent de avalanșă, turiștii să primească o avertizare RO-Alert. „Dacă s-ar introduce acest RO-Alert, ar fi bun pentru că te sesizează în ce zonă de afli, te localizează și îți poate da această alarmă și atunci poate nu s-ar mai produce atâtea accidente, n-ar mai forța turistul traseul, să ajungă în platou”, a declarat Laurențiu Paraschiv, coordonator Salvamont.

În replică, șeful DSU susține că nu pot fi date astfel de alerte pentru că nimeni nu are de unde să știe cu exactitate când va veni avalanșa.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avalanșa e ca la cutremur. Noi știm că e risc de avalanșa și pentru asta aveți aplicația DSU care a fost relansată acum zece zile. MUSCA. Eu nu pot să spun RO-Alert, vedeți că o să fie avalanșă în două minute. N-am de unde să știu acest lucru. Dar, prin aplicație se dau alerte. Salvamontul poate să dea alerte pe riscul de avalanșă. Și când auzim că avem risc de grad 3, 4 ,5 deja nu mai trebuie să fim în zona respectivă la schi”, a spus Arafat, potrivit digi24.ro.

Duminică noapte, o avalanșă a lovit cabana Capra, situată la 1.500m în munții Făgăraș și 72 de persoane au fost în pericol de moarte. Din fericire, turiștii, angajații hotelului și cei 13 copii aflați în unitate au scăpat teferi. Exista un avertisment de categoria 4, însemnând foarte ridicat, pentru avalanșă în acea zonă, însă nimeni nu l-a luat în seamă. De asemenea, în Păltiniș, o avalanșă a surprins o echipă de salvatori.