Mihai Morar se afla printre turiștii de la Cabana Capra. Turiștii prinși de avalanșă, „salvați” de amenzi de ministrul Lucian Bode

Mihai Morar se afla printre turiștii de la Cabana Capra. Turiștii prinși de avalanșă, „salvați” de amenzi de ministrul Lucian BodeSursa foto: Facebook

O avalanșă a lovit puternic, duminică, hotelul Capra, la peste 1.500 de metri, pe Transfăgărășan, în județul Argeș. În complexul turistic se aflau 72 de oameni. Mihai Morar a povestit că a fost și el acolo, împreună cu familia sa. Și a scăpat ca prin urechile acului.

Momente de groază duminică, pentru 72 de persoane, printre care și 13 copii. Un val imens de zăpadă a înghițit Cabana Capra imediat după lăsarea nopții. În beznă, speriați și înfrigurați, oamenii au așteptat sosirea salvatorilor montani. Ceea ce nu s-a spus inițial și s-a aflat abia acum este că niciuna dintre aceste persoane nu aveau ce să caute acolo în această perioadă a anului.

IPJ Argeș: Nu aveau ce să caute acolo!

„E un miracol că nimeni nu a fost rănit”, au spus salvatorii după incidentul de duminică noapte, când au fost nevoiți să evacueze în plin viscol peste 70 de persoane. Nu au existat răniți, dar hotelul era distrus și nu mai permitea găzduirea, iar mașinile turiștilor au fost înghițite și avariate de avalanșă.

Jandarmii montani, salvamontiștii și echipajele de la ISU au lucrat peste 12 ore ca să ajungă la cabană.

Riscul de calamitate în zonă a fost ridicat de la 4 la 5, iar autoritățile susțin că drumul de acces spre cabană era închis încă din luna octombrie tocmai pentru că există riscul unor avalanșe devastatoare. Ancheta va stabili dacă avertismentul de pericol major a fost ignorat de cabanierul de la Capra și dacă acesta și-a informat clienții că există un astfel de pericol.

Mai mult, poliția Argeș a decis ca cei care au venit cu mașinile la cabană să fie amendați cu 1.160 de lei și să le fie suspendat permisul de conducere pentru următoarele 60 de zile.

Salvați de ministrul Bode

Norocul lor, al doilea am putea spune, e că ministrul Lucian Bode a intervenit și a anunțat că nu se vor da sancțiuni.

Ministrul de Interne a spus că „salvatorii nu poartă chitanţier, să amendeze pe cineva” și că  „salvatorii au avut misiunea să îi salveze şi i-au salvat, şi mă bucur că niciun cetăţean nu a avut de suferit”.

Mihai Morar, cu familia la Cabana Capra: „Atât de sensibilă e linia dintre liniștea sfântă și urletul fricii”

„Am urcat Transfăgărășanul până la capăt de drum pe o vreme de poveste, ningea cu fulgi mari, care dansau, nu viscoleau, omătul scârțâia sub roți. Am mers aproape tot drumul cu geamul crăpat, în mașină intra un aer rece care îți oxigena tot sângele din organism, nu un ger care sa ți-l înghețe.

Sus, la Capra, era o liniște și o sfințenie de vreme. Ne-am scuturat bocancii de zăpadă, am intrat în cabană pentru un espresso și niște papanși cu gem de afine. O sfințenie de gem de casă. Stefan îmi zice după două guri de cafea: ”Lumina asta de afară, de aici, nu o s-o mai prindem curând. Ar fi păcat să nu-ți fac niște poze!”

Intrăm iar în cabană, veniseră între timp și papanașii, mai sorbim două guri de cafea și hotărâm să facem cale întoarsă spre bază, vreo 40 de km mai la vale.

Se lăsase deja noaptea, dar în fața cabanei câțiva turiști își mai curățau mașinile de zăpadă, iar alții, câțiva, își trăgeau copiii cu sania, înainte de urca în cameră, la adăpostul nopții, pentru un somn bun. La plecare, le-am mulțumit cabanierilor pentru clipa asta magică trăită în golul alpin al Făgărașilor și ne-am despărțit cu un ”Doamne-ajută!”

Câteva ore mai încolo, au fost treziți din visele adânci de două bubuituri asurzitoare. Una le-a îngropat mașinile din parcare. Cealaltă le-a lovit chiar adăpostul, a spart geamurile cabanei Capra și a intrat în camere. În miezul nopții, avalanșa plecase de pe versantul din față ( view-ul superb, cum îi spun turiștii) și a parcurs 2 kilometri (încearcă să-i parcurgi pe jos) până la destinația finală.

Atât de subțire e granița dintre ”lumina perfectă” și întunericul vieții. Atât de sensibilă e linia dintre ”liniștea sfântă” și urletul fricii. De aceea, nimic nu e mai scump pe lumea asta decât prețul unei clipe. Clipa e luxul suprem pe care ni-l putem permite. Altă șansă nu avem în viața asta… decât să învățăm să trăim PREȚ…DE O CLIPĂ?”, a scris Morar pe rețelele sociale.

Ne puteți urmări și pe Google News