Guvernul pregătește ordonanța pentru amânarea ratelor bancare. Ce condiții trebuie să îndeplinească solicitanții

Guvernul pregătește ordonanța pentru amânarea ratelor bancare. Ce condiții trebuie să îndeplinească solicitanții Sursa foto: Arhiva EVZ

Persoanele fizice, cele juridice, dar și PFA pot beneficia de o amânare a ratelor pentru credite cu până la 9 luni. Pentru aceasta este nevoie ca cei interesați să îndeplinească o serie de condiții. Pe de altă parte, trebuie spus că dobânzile pentru ratele amânate se vor adăuga la soldul creditelor și vor trebui plătite la expirarea celor nouă luni de amânare. Toate aceste prevederi fac parte dintr-un proiect de ordonanță de urgență redactat de Ministerul Finanțelor Publice.

Persoanele fizice care doresc să amâne plata pentru ratele bancare trebuie să demonstreze că totalul cheltuielilor din ultimele trei luni au crescut cu 25%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În cazul firmelor, condiția principală este ca rezultatul lunar mediu pe ultimele 3 luni să fie mai mic cu 25% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Pentru persoanele juridice care au fost înființate cu mai puțin de un an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor financiare realizate de la înființare.

Prevederile au fost introduse într-un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) care propune amînarea ratelor pentru credite bancare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Actul normativ este justificat de „contextul actual caracterizat de creșterea prețurilor, inclusiv la alimente și utilități, determinată direct sau indirect de criza energetică și de războiul dintre Rusia și Ucraina”. De asemenea, se face referire la rata inflației care a atins 13,8% în luna aprilie și creșterea ROBOR la 3 luni.

Ce condiții trebuie să îndeplinească solicitanții

Cei interesați de o amânare a ratelor o vor putea face, cu acordul creditorului, pentru o perioadă de cel mult 9 luni. O altă condiție impusă este ca solicitanții să nu aibă sau să fie avut restanțe la plata creditelor în ultimele 6 luni dinainte de depunerea cererii de amânare. De asemenea, ei trebuie să nu fi beneficiat de un alt acord de restructurare a ratelor în ultimele 3 luni.

În cazul firmelor, acestea trebuie să se angajeze ca în intervalul de suspendare a ratelor nu vor distribui și nu vor plăti dividende și nici nu vor rambursa credite către acționari.

De asemenea, creditorii trebuie să se asigure că datornicii nu au avut incidente de plată legate de bilete la ordin sau cecuri în ultimele șase luni anterioare cererii și nici nu sunt în insolvență.

Proiectul stabilește că dobânda amânată la plată se adaugă la creditului existent la finele perioadei de suspendare. Excepție fac împrumuturile ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă/Prima Casă, după cum relatează Profit.ro.