Banii intră direct pe card! Vestea momentului pentru aceşti români. Guvernul a anunţat exact cine va primi sumele

Banii intră direct pe card! Vestea momentului pentru aceşti români. Guvernul a anunţat exact cine va primi sumele sursa: facebook

Companiile care derulează investiții în valoare de peste un milion de euro într-un număr de 92 de domenii de activitate considerate eligibile, vor primi un ajutor de stat. Ministerul Finanțelor a anunțat că banii vor fi alocați în funcție de mărimea proiectului de investiții și regiunea geografică în care se derulează.

Ministerul Finanţelor Publice oferă un ajutor de stat companiilor care derulează investiții în valoare de peste un milion de euro. În acest sens au fost selectate un număr de 92 de domenii de activitate care sunt considerate eligibile pentru această schemă de ajutor. Nivelul de finanţare se stabileşte în funcţie de mărimea proiectului de investiţii, dar și de regiunea geografică în care se implementează.

Conform sursei citate, investiţiile derulate prin ajutorul de stat vor fi direcţionate către 92 de domenii de activitate, precum industria prelucrătoare, construcţii, HORECA, informaţii şi comunicaţii, sănătate şi asistenţă socială.

„Am continuat dialogul cu reprezentanţii mediului de afaceri din România şi am adaptat cerinţele schemei de ajutor de stat la nevoile prezentate. Se va menţine pragul iniţial de 1 milion de euro pentru investiţiile eligibile, pentru a finanţa cât mai multe investiţii şi pentru a asigura un grad cât mai mare de dezvoltare“, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin grila de punctaj propusă de minister, sunt încurajate investiţiile în zonele cele mai slab dezvoltate ale României.

Ce trebuie să facă cei interesați de acest ajutor

Cei interesați trebuie să-și pregătească din vreme documentațiile solicitate, dat fiind că durata sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanţare va fi de 30 de zile lucrătoare. Astfel, se dorește participarea unui număr cât mai mare de agenți economici care să obțină astfel de finanțări.

De menționat că deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor de investiții va fi comunicată cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte.

„Ministerul Finanţelor a elaborat actul normativ necesar îndeplinirii măsurilor guvernamentale din cadrul Programului Sprijin pentru România şi propune o serie de modificări schemei de ajutor de stat nr. 807/2014 dedicată stimulării investiţiilor cu impact major în economie. Scopul modificărilor este de a eficientiza direcţionarea fondurilor publice către sectoarele care vor genera proiecte de investiţii majore”, a anunțat Ministerul Finanţelor Publice, într-un comunicat de presă.

Programul Sprijin pentru România

Liderii coaliției de guvernare au prezentat, luni seară, programul Sprijin pentru România, adoptat pentru a contracara efectele crizei economice. Mare parte a măsurilor adoptate vor intra în vigoare începând chiar de luna viitoare, de la 1 mai.

Pentru acest program de sprijin a fost alocată suma de 17,3 miliarde de lei. Bugetul este mai mare decât cel pe care guvernul Orban l-a alocat în timpul pandemiei pentru a susține economia și populația vulnerabilă.

Lista celor mai importante măsuri pentru populație

Vouchere pentru alimente de bază – 50 de euro la fiecare două luni pentru familiile cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venituri mai mici de 600 de lei pe lună, pentru pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei pe lună, pentru persoanele cu venit minim garantat și pentru persoanele cu dizabilități până la finalul anului.

Vouchere de 30 de euro pe lună pentru elevii care primesc burse sociale pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine, până la finalul anului.

Un plus de 200 de lei la salariul minim (sumă acordată voluntar de angajator). Cei 200 de lei sunt scutiți de toate taxele.

Salariul minim în agricultură de 3.000 de lei.

Majorarea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei.

Majorarea normei de hrană din spitale de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi.

Măsuri pentru susținerea companiilor

Reducere de 50 de bani la benzină și motorină pentru marii transportatori.

Ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile care au cheltuieli mai mari cu cel puțin 15% la utilități. Măsura poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii: minim 300 milioane de euro.

75% din salariu pentru angajații aflați în șomaj tehnic, adică continuarea măsurilor Şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022.

Stimulent de 50% din salariu pentru angajarea șomerilor.

Ajutoare de stat pentru susținerea fermelor de reproducere a speciilor porc, vită, oaie.

100 de milioane de euro pentru Casa de comerț Unirea.

Garantarea unui credit în valoare de cel mult 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat prin programul naţional „Student Invest”.