Guvernul a aprobat rectificarea bugetară. Cum se împart banii și care este cel mai nemulțumit ministru

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară. Cum se împart banii și care este cel mai nemulțumit ministru Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a anunțat astăzi, 18 august, că a aprobat în ședința de guvern o rectificare bugetară „pozitivă”. Ce minister a ieșit rău la recalcurare.

Nicolae Ciucă a declarat că a aprobat astăzi, 18 august, în ședința de Guvern, o rectificare bugetară pozitivă. Ea este bazată pe majorarea Produsului intern brut, PIB, și pe creșterea cu aproape 30 de miliarde de lei a veniturilor bugetului general consolidat. De asemenea, prioritățile coaliției de guvernare rămân protejarea cetățenilor, susținerea economiei și atragerea fondurilor europene, a continuat Nicolae Ciucă.

„Astfel, bugetul pentru investiții crește cu 3,4 miliarde de lei. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va beneficia de 7,3 miliarde în plus pentru protecția familiilor și a copiilor, ajutoare pentru compensarea prețului la energie. La Sănătate, vom direcționa în plus 2,6 miliarde de lei pentru proiectele de modernizare și susținere a serviciilor medicale.”, a declarat Nicolae Ciucă.

Bani primiți de ministere în urma rectificării bugetare

De asemenea, ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene primește în plus 2,7 miliarde de lei. Sume asemănătoare primesc Ministerul Energiei și Ministerul Transporturilor, 2,4 miliarde de lei respectiv două miliarde de lei. Ministerele care primesc ce mai puțini bani sunt cel al Dezvoltării, aproximativ 650 de milioane de lei, și Ministerul Agriculturii. Ministerul condus de Petre Daea va beneficia de o alocare suplimentară de 716 milioane de lei. El va trebuie să folosească acești bani pentru dezvoltarea sistemului de irigații și sprijinirea fermierilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am avut în vedere toate solicitările ministerelor și prioritățile generate de contextul actual. Astfel, alocăm fonduri semnificative pentru investiții în economie, pentru energie, sănătate și agricultură, domenii de interes major în această perioadă”, mai transmite Ciucă.

Ministerul Energie vrea mai mulți bani

Problema rectificării bugetare se învârte în jurul sumei cerute de Ministerul Energie. Ministerul a dorit să primească mai exact 31 de miliarde de lei, dar a primit 2,4 de miliarde de lei.

Suma prevăzută prin actuala rectificare bugetară, de 2,4 miliarde de lei pentru Ministerul Energiei , reprezintă doar 7,7% din necesarul de finanțare estimat de minister pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern doar prin OUG 27/2022, până la finalul anului 2022. Ordonanța se referă la achitarea diferențelor dintre prețul real al facturilor consumatorilor non-casnici și prețul plafonat al energiei, potrivit Agerpres.