Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere rectificarea bugetară. Deficitul crește cu 2,6 miliarde de lei

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere rectificarea bugetară. Deficitul crește cu 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică, joi, proiectul de ordonanță de urgență ce vizează prima rectificare bugetară din acest an. Potrivit documentelor, deficitul bugetar al României crește cu 2,6 miliarde de lei.

Veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 29,941 miliarde lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează cu 32,591 miliarde. De asemenea, deficitul bugetului general „pe cash” va crește cu 2,649 miliarde lei.

Potrivit documentelor rectificării bugetare, veniturile bugetului de stat pentru anul 2022 vor crește cu 21 de milioane de lei.

În principal, influențele se reflectă pe categorii de venituri cum ar fi:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • impozitul pe profit (+4.018,1 milioane lei);
  • taxa pe valoarea adăugată (+5.541,4 milioane lei);
  • taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități (+920,4 milioane lei), dar și din venituri nefiscale sau venituri din capital;
  • impozit pe comerțul exterior și tranzacțiile internaționale (+447,0 milioane lei).

Important de luat în considerare este că statul va câștiga din scumpirile la energie și gaze naturale, 14 miliarde de lei.

Alte impozite și taxe generale pe bunuri și servicii: +11.300,0 milioane lei. Majorarea se datorează evoluției impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale (+8,1 miliarde lei) și a impozitului aplicat asupra venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică în conformitate cu Legea nr.259/2021 (+3,2 miliarde lei)”, se arată în documentul rectificării bugetare, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, joi.

Ce Ministere vor primi mai mulți bani de la stat

În rectificarea bugetară sunt incluse și Ministerele ce vor primi mai mulți bani. Printre acestea se numără Ministerul Finanțelor sau Ministerul Muncii și Solidarirății Sociale, ministere care vor primi sumele cele mai mari

Ministerul Finanțelor. Acțiuni Generale: +9,33 miliarde lei, din care: +4 miliarde lei Dobânzi, +1 miliard  lei Fond de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, +866,8 milioane lei Contribuția României la bugetul UE, +1,130 miliarde lei Transferuri către întreprinderi în cazul schemelor de ajutor de stat, +2,283 miliarde lei Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 pentru asigurarea sumelor necesare refinanțării proiectelor pentru beneficiari și/sau continuării finanțării proiectelor în cazul indisponibilității temporare a fondurilor europene.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. +5.250,1 milioane lei pers sold. S-a suplimentat titlul „Asistență socială” cu +7,3 miliarde lei destinate drepturilor de asistență socială pentru familii și copii, ajutoare pentru compensarea prețului la energie, indemnizații și drepturi cu caracter reparatoriu, ca efect al măsurilor aprobate în acest an, concomitent cu diminuarea în principal a transferurilor între unități ale administrației publice (-370,0 milioane lei) și a fondurilor pentru proiectele cu finanțare externă nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014-2020 (-171,3 milioane lei) urmare a economiilor înregistrate la aceste titluri de cheltuieli.

Ministere care vor primi mai puțini bani

La polul opus se află ministerele al căror buget a fost micșorat.

Astfel, bugetul Ministerului Afacerilor Interne va scădea cu 559,3 milioane de lei, bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor va scădea cu 434,4 milioane lei, iar cel al Culturii va scădea cu 275,0 milioane lei.

De asemenea, vor avea un buget mai scăzut Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Finanțelor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Conturi.