Evenimentul Zilei > Economie > Guvernul a alocat banii pentru concediile medicale și pentru rambursarea TVA
Guvernul a alocat banii pentru concediile medicale și pentru rambursarea TVA

Guvernul a alocat banii pentru concediile medicale și pentru rambursarea TVA

Premierul României Nicolae Ciucă a anunțat în cadrul ședinței de Guvern de joi că au fost alocați banii pentru concediile medicale, dar a menționat că există fondurile necesare și pentru rambursările de TVA pentru luna august, după cele pe luna iulie au fost achitate.

Rectificare bugetară s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. În cadrul acesteia, premierul României a menționat că la nivelul coaliției s-a agreat un aspect foarte important și anume plata pentru concediile medicale. El a mai precizat că până la finalul anului nu ar mai trebui să fie întârzieri în ceea ce privește plata acestor concedii.

„Au fost alocate sumele necesare astfel încât să poată să fie asigurată plata concediilor medicale și avem garanția că, până la finele anului, la următoarea rectificare, toate aceste sume să poată să fie asigurate fără să mai avem întârzieri în acest sens”, a precizat Nicolae Ciucă în cadrul ședinței de Guvern.

Anunțul vine după ce Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au afirmat că sunt întârzieri la rambursarea banilor pentru concediile medicale.

Astfel, datoriile Guvernului către firme pentru decontarea concediilor medicale plătite angajaților ajunseseră la finalul lunii aprilie la 3,1 miliarde de lei. În primele patru luni ale anului, Guvernul a rambursat firmelor 2,23 de miliarde de lei. Reprezentanții mediului de afaceri ai reclamat întârzieri de luni sau în unele cazuri de peste un an la recuperarea banilor.

Guvernul a alocat bani și pentru rambursarea TVA

Un alt subiect abordat în cadrul ședinței de Guvern a fost reprezentat de rambursarea TVA-ului. Astfel, Ciucă a precizat că deși s-a plecat de la o valoare neasigurată în buget, de peste două miliarde de lei, în acest moment, rambursările de TVA pe luna iulie sunt achitate.

Există de asemenea și garanția, dar și fondurile necesare pentru ca, în luna august, acestea să fie plătite conform solicitărilor la nivelul ministerului.

Ciucă a mai menționat că de foarte mulți ani nu s-a mai ajuns la un asemenea nivel de echilibrare în ceea ce privește rambursarea de TVA, iar aceasta este o dovadă că Guvernul acordă o atenție și o susținere sporită mediului de afaceri din România.