
Carnea de porc este preferată pentru gustul ei aparte, însă puțini oameni știu să o gătească în mod corect. Mulți bucătari folosesc ghiduri învechite de gătire nu iau în considerare factori precum temperatura ideală. Pentru a obține o friptură suculentă și gustoasă din cotlet, va fi necesar să eviți aceste greșeli.
Alegerea cotletelor de porc fără os
Dacă vrei să eviți carnea uscată, începe prin a alege cotletele de porc corecte. Deși cotletele fără os sunt mai ieftine, nu te vor ajuta să obții o friptură suculentă.
Osul este cel care menține carnea fragedă și adaugă mai multă savoare. Pentru cele mai bune rezultate, alege cotlete de porc cu os.
De ce ar trebui să folosești felii mai groase
Aceste cotlete subțiri sunt întotdeauna fără os și pot fi gătite mai rapid. Cu toate acestea, rezultatul final nu va fi pe măsura așteptărilor.
Chiar și atunci când optezi pentru varianta fără os, este important ca acestea să aibă o grosime de cel puțin 2,5 cm - 4 cm.
Nu le lași la temperatura camerei
Cotletele de porc nu ar trebui să fie extrem de reci atunci când ajung în tigaie sau pe grătar. Când temperatura interioară ajunge la 63°C, crusta exterioară va fi mult mai fierbinte (și mai uscată). Soluția este să scoți cotletele din frigider cu aproximativ 30 de minute înainte de gătire, pentru a le lăsa să ajungă la temperatura camerei. Folosește acest timp pentru a le condimenta sau marina.
Nu le condimentezi suficient
Una dintre cele mai frecvente greșeli ale bucătarilor amatori este lipsa de condimentare sau condimentarea insuficientă.A dăugarea unei cantități corecte de condimente este extrem de importantă.
Este ideal să folosești sare și piper negru. De asemenea, un amestec de ierburi aromatice te va ajuta să ai un preparat ca în restaurantele cu stele Michelin.

Cotlet de porc. Sursa foto: Pixabay
Nu mai îndepărta stratul de grăsime
Din dorința de a savura o carne slabă, multe persoane aleg să îndepărtezi stratul de grăsime. Acesta adaugă un plus de gust fripturii și va menține carnea fragedă. Dacă o vei așeza pe grătar, grăsimea se va scurge pe cărbuni și rezultatul va fi unul spectaculos.
Cât de importantă este temperatura
De-a lungul anilor, oamenii au fost învățați că acest tip de carne trebuie gătit la o temperatură internă de 71°C, având ca scop distrugea un viermelui parazitar Trichinella.
Parazitul Trichinella din carne de porc a fost eradicat în anii ’90, iar în 2011 USDA a actualizat ghidurile de gătit, recomandând ca acest tip de carne să fie gătit la o temperatură de 63 de grade, potrivit The Spruce Eats.
Nu le savura imediat după gătire
Dacă vrei ca un cotlet să fie suculent, lăsa-l la odihnit după procesul de gătire. În acest timp te poți ocupa de prepararea garniturii perfecte.