Evenimentul Zilei > Social > Ghinion pentru bugetari! Din 15 zile libere legale, doar şapte vor fi în timpul săptămânii
Ghinion pentru bugetari! Din 15 zile libere legale, doar şapte vor fi în timpul săptămânii

Ghinion pentru bugetari! Din 15 zile libere legale, doar şapte vor fi în timpul săptămânii

Anul viitor, românii vor avea 15 zile libere legale, conform Codului Muncii, însă doar şapte sunt în timpul săptămânii faţă de 11, câte au fost în 2020, iar restul sunt în weekend.
Nu se poate ghinion mai mare pentru toţi angajaţii. Potrivit legislației în vigoare din România, în 2021 sunt 7 sărbători legale în timpul săptămânii și 8 în weekend.

Liberele erau în general sărbătorite cu mult fast de români, mai ales petrecerile de Revelion și cele de 1 Mai. În contextul pandemiei de Covid-19, autoritățile recomandă însă precauție la alegerea vacanțelor și, mai ales, participarea la evenimentele aglomerate.

Noul an vine cu 15 zile libere legale, declarate prin lege pană în acest moment. Iar dacă 2020 a fost un an darnic cu angajații deoarece au avut unsprezece zile libere care au picat în timpul săptămanii, în 2021, opt sărbători legale vor pica în weekend, care oricum era liber pentru unii.

Mai mult de jumătate dintre zilele libere vor pica în weekend, în 2021:

Zilele libere legale în 2021 sunt:

-1 ianuarie (Anul Nou) – vineri

-2 ianuarie (A doua zi după Anul Nou) – sâmbătă

-24 ianuarie (Ziua Principatelor Române) – duminică

-30 aprilie (Vinerea mare) – vineri

-1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă

-2 mai (Paște Ortodox) – duminică

-3 mai (A doua zi de Paște Ortodox) – luni

-1 iunie (Ziua Copilului) – marți

-20 iunie (Rusalii) – duminică

-21 iunie (A doua zi de Rusalii) – luni

-15 august (Adormirea Maicii Domnului) – duminică

-30 noiembrie (Sfântul Andrei) – marți

-1 decembrie (Ziua Națională a României) – miercuri

-25 decembrie (Crăciunul) – sâmbătă

-26 decembrie (A doua zi de Crăciun) – duminică

Toți românii care sunt angajați beneficiază de zilele libere date conform legii. Există însă și situații în care unele persoane pot fi chemate la serviciu. Potrivit Codului muncii, angajații care nu pot beneficia de zi liberă de sărbătorile legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.

În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Mai mult, angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sarbatori legale, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, potrivit datelor din Codul Muncii.