Regele Carl XVI Gustaf, declaraţie incredibilă despre „modelul suedez” în lupta Covid-19

Regele Carl XVI Gustaf, declaraţie incredibilă despre „modelul suedez” în lupta Covid-19

Regele Suediei a declarat că țara sa „nu a reușit” să salveze vieți prin abordarea relativ relaxată a pandemiei coronavirusului, descriind anul 2020 drept „un an teribil”.

Regele Carl XVI Gustaf al Suediei a declarat că țara sa a eșuat în gestionarea crizei Covid-19. Reamintim că Suedia s-a bazat mai mult pe recomandări în comparaţie cu majoritatea țărilor și nu a impus niciodată un blocaj complet. De aici şi denumirea de „modelul suedez”.

„Cred că am eșuat. Avem foarte mulți morți și asta este groaznic”, a spus regele Carl XVI Gustaf

„Poporul suedez a suferit enorm în aceste condiții dificile. Gândiți-vă numai la familiile care nu au putut să-și ia rămas bun de la rudele lor care au murit. Cred că este o experiență traumatizantă să nu-ți poți lua adio”, a mai spus regele.

Când a fost întrebat dacă se teme să fie infectat cu noul coronavirus, regele în vârstă de 74 de ani a răspuns: „În ultima vreme s-a simțit tot mai pregnant, ca și cum s-ar furişa din ce în ce mai aproape. Nu este ceva ce-ți dorești”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suedia nu a impus niciodată un blocaj la nivel național sau purtarea măștilor, iar barurile și restaurantele au rămas deschise

Suedia, de la începutul pandemiei, a pariat pe un model alternativ, încredinţând responsabilitatea cetăţenilor pentru respectarea distanţării şi limitarea deplsărilor. Preţul însă a fost o mortalitate şi o taxă a contagierilor superioare altor ţări scandinave.

Cu toate acestea, la începutul acestei săptămâni, școlilor din regiunea Stockholm li s-a cerut să treacă la învățământ la distanță pentru tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani. Măsura a fost anunțată ca răspuns la creșterea cazurilor Covid-19.

Mai mult, luni, au intrat în vigoare noi recomandări la nivel național pentru distanțarea socială în perioada Crăciunului, înlocuind recomandarile în reguli. Suedezii sunt sfătuiți să se întâlnească cu maximum opt persoane, dacă este posibil și să evite călătoriile cu trenul sau autobuzul.

Rămâne valabilă interzicerea oficială a adunărilor publice de peste opt persoane, care afectează evenimente precum concerte, meciuri sportive și demonstrații.

Peste 90% din decesele legate de Covid au fost în rândul celor cu vârsta de peste 70 de ani și aproape jumătate din totalul deceselor provocate de Covid au fost în case de bătrâni, spune guvernul, potrivit BBC.