Evenimentul Zilei > International > Germania închide capitolul Merkel și deschide pagina sobrului Scholz. Promisiunile noului cancelar
Germania închide capitolul Merkel și deschide pagina sobrului Scholz. Promisiunile noului cancelar

Germania închide capitolul Merkel și deschide pagina sobrului Scholz. Promisiunile noului cancelar

LA LIBRE BELGIQUE. Este un capitol lung din istoria germană contemporană care se va încheia miercuri: Bundestagul îl va alege cancelar pe social-democratul Olaf Scholz și, astfel, va da pagina celor 16 ani ai erei Merkel.

Prima femeie care a condus Germania, Angela Merkel a fost la putere 5.860 de zile, nereușind să doboare cu doar nouă zile recordul de longevitate al mentorului ei, Helmut Kohl.

La finalul unui proces foarte codificat, liderul conservator va preda miercuri frâiele primei puteri economice europene lui Olaf Scholz, care i-a fost un adversar  politic, dar și vicecancelar și ministru de Finanțe.

La puțin peste două luni de la câștigarea alegerilor legislative de la sfârșitul lunii septembrie, domnul Scholz va fi ales de Bundestag în fruntea unei coaliții tripartite fără precedent, formată mult mai repede decât se aștepta, de către social-democrații SPD cu Verzii și liberalii.

Transferul puterii cu Merkel, care va vedea centrul-stânga revenind la cârma țării pentru prima dată de la Gerhard Schröder, va avea loc după aceea.

În ciuda unui bilanţ împărţit, marcat de schimbări bruște precum primirea refugiaților în 2015 și capacitatea de a gestiona crizele, dar și de lipsa de ambiție în lupta împotriva schimbărilor climatice și modernizarea Germaniei, doamna Merkel rămâne, după patru mandate, una dintre personalităţile preferate ale germanilor.

Scholz

„Angela Merkel a fost o cancelar de succes”, a spus Olaf Scholz, aducând un omagiu unui lider care „a rămas fidel propriilor convingeri timp de 16 ani marcați de multe schimbări”.

Totuşi, cel care se prezintă de bunăvoie drept moștenitor al lui Merkel – săptămânalul „Die Zeit” îl consideră chiar „mai sobru” decât cancelara – intenționează să-i dea o un nou impuls.

„Vreau ca anii 2020 să fie cei ai unui nou început”, a spus Olaf Scholz pentru „Die Zeit”, susținând că vrea să implementeze „cea mai mare modernizare industrială” din istoria recentă „capabilă să oprească schimbările climatice create de om”.

Scholz promite o politică pro-UE

Guvernul său promite, de asemenea, o politică foarte pro-UE care vizează „creșterea suveranității strategice a Uniunii Europene” și o mai bună apărare a „intereselor europene comune”.

Viitorul șef al diplomației, ecologista Annalena Baerbock, intenționează, în același timp, să adopte o linie mai dură împotriva regimurilor autoritare precum China sau Rusia.

Dar viitorul guvern nu va experimenta o stare de grație. El trebuie să se concentreze imediat pe prima sa mare provocare: gestionarea reapariției pandemiei de Covid-19, care afectează în special Germania.

Domnul Scholz, un ales cu experiență, dar nu foarte carismatic, intenționează în special să voteze rapid obligația de vaccinare, care ar trebui să intre în vigoare în februarie sau martie.

Această măsură radicală, aleasă deja de vecinul austriac, este susținută de aproximativ două treimi din germani, dar riscă să nemulţumească o mare parte a populației, în special în fosta RDG.

Între timp, domnul Scholz, doamna Merkel și cele 16 regiuni au convenit asupra unor noi restricții care vizează exclusiv persoanele nevaccinate, interzise în localurile culturale, restaurante și alte afaceri neesențiale.

Canabis fără prescripție medicală și drone

Fostul primar al Hamburgului, care la fel ca predecesorii săi își va rezerva prima vizită în Franța, va trebui, de asemenea, să facă față unei situații economice nefavorabile, împovărată de o creștere mai slabă decât cea anunțată și de revenirea inflației.

Domnul Scholz și guvernul său, format în principal din novici în funcții ministeriale, au o multitudine de alte proiecte de realizat, care nu se bucură neapărat de acordul germanilor.

Creșterea planificată a salariului minim, ieșirea anticipată din cărbune sau dezvoltarea energiilor regenerabile sunt populare, potrivit unui sondaj realizat vineri pentru postul public ARD.

Alte promisiuni ale coaliției „semafor”, precum canabisul fără prescripție medicală, achiziționarea de drone armate de către Bundeswehr sau dreptul de vot la 16 ani, pe de altă parte, sunt susținute doar de o minoritate.

Iar referitor la climă, în ciuda „celui mai ambițios program pe care l-a prezentat vreodată un guvern”, obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade pare de neatins în această etapă, potrivit unui studiu realizat pentru Alianța Germană pentru Climă.