Evenimentul Zilei > International > Germania: Viitorul cancelar, Olaf Scholz, în favoarea vaccinării obligatorii
Germania: Viitorul cancelar, Olaf Scholz, în favoarea vaccinării obligatorii

Germania: Viitorul cancelar, Olaf Scholz, în favoarea vaccinării obligatorii

LE MONDE: Bundestagul va fi chemat să voteze până la sfârșitul anului o lege care impune vaccinarea întregii populații. Curtea Constituțională germană a statuat ca fiind justificate măsurile luate de autorități de la începutul epidemiei.

Deşi nu și-a preluat încă mandatul, Olaf Scholz, viitorul cancelar german, este deja în acțiune pentru a opri creșterea infecțiilor cu SARS-CoV-2 în țară, unde a fost depistat un prim caz suspect al noii variante Omicron în Hesse.

Cel care urmează să preia puterea în decembrie în fruntea unei inedite coaliții tripartite a discutat, marți, 30 noiembrie, în cadrul unei întâlniri cu doamna  Merkel și liderii celor șaisprezece regiuni germane despre o posibilă înăsprire a restricțiilor și o vaccinare obligatorie împotriva Covid-19.

Bundestagul – Parlamentul Germaniei – va fi chemat să voteze până la sfârșitul anului o lege care impune această obligativitate întregii populații. „Sugerez ca (…) deputații să facă o propunere [de lege] în Parlament” privind vaccinarea obligatorie, a declarat acesta într-un interviu la postul Bild TV, precizând că acest text ar trebui prezentat „anul acesta” pentru a intra în vigoare în februarie sau martie.

Tabăra conservatoare CDU-CSU a cancelarului Angela Merkel, care urmează să intre în opoziție, susține acum vaccinarea obligatorie. Potrivit cotidianului „Die Welt”, o mare majoritate a deputaților ecologişti, care vor guverna alături de social-democrați, sunt și ei în favoarea acestei obligativităţi. Reuniunea de marți dintre guvernul federal, următoarea coaliție și regiuni ar putea, totuși, să nu conducă la noi măsuri imediate. O altă întâlnire ar trebui organizată joi.

După modelul Portugaliei și Italiei, unde doi militari, amiralul Henrique Gouveia e Melo și generalul Francesco Figliuolo, au condus campania de vaccinare împotriva Covid-19, Germania apelează la generalul Carsten Breuer de la Bundeswehr, responsabil cu gestionarea campaniei de vaccinare. Cu toate acestea, mulți oficiali cred că mozaicul de reguli este confuz și doresc să standardizeze restricțiile la nivel național.

Aproximativ 68% din populația germană este complet vaccinată, o rată de acoperire semnificativ mai mică decât alte țări europene precum Franța, Spania sau Portugalia. Aproximativ 10% din populație a primit o doză booster.

Viitorul cancelar, Olaf Scholz, pro vaccinare obligatorie

Obligativitatea vaccinării a fost decisă recent pentru personalul din casele de bătrâni și spitale, precum și pentru soldații Bundeswehr și ar trebui să intre în vigoare în curând. Vaccinarea obligatorie, respinsă de multă vreme de majoritatea germanilor, este acum cerută de aproape două treimi dintre ei (64%), potrivit unui sondaj publicat pe 18 noiembrie de RTL-NTV. Marți, un nou sondaj RTL-NTV a arătat că 65% din populație este în favoarea unei noi închideri generale.

În cea mai mare parte a țării, nevaccinații nu mai pot avea acces, nici măcar pe baza unui test negativ, la spectacole, restaurante, săli de sport și chiar saloane de coafură. În timp ce multe piețe de Crăciun s-au închis în regiunile cele mai afectate, în altele au loc încă adunări mari. Guvernul în exerciţiu a criticat, luni, afluxul de 50.000 de suporteri la Köln – adesea fără mască și nepăsători cu privire la respectarea gesturilor de barieră – pentru derby-ul din Rin împotriva Mönchengladbach.

Dimineața, Tribunalul de la Karlsruhe, cea mai înaltă instanță germană, a cărui decizie era așteptată înainte de ședință, a considerat justificate și proporționale măsurile luate de guvern de la începutul epidemiei.

Curtea a considerat că restricțiile privind contactul, ieșirea din locuințe și închiderea școlilor „în situația de risc extrem de pandemie au fost compatibile cu Legea fundamentală”, ca răspuns la un recurs formulat în urmă cu câteva luni de oponenții izolării parțiale impuse de autorități, în perioada vârfurilor anterioare ale epidemiei.

Justiția întărește astfel apelurile de înăsprire și omogenizare la nivel național a măsurilor de stopare a celui de-al patrulea val de Covid-19 în Germania. „Fiecare zi contează”, a subliniat, joia trecută, Angela Merkel.

„Ceea ce trebuie să se întâmple este absolut clar: contactele trebuie reduse”, a spus viitorul vicecancelar, ecologistul Robert Habeck, marți dimineață. „Regula ‘vindecaţi vaccinaţi’  trebuie implementată în mod obligatoriu la nivel național pentru toate instituțiile publice”, cu excepția magazinelor de urgență, a spus copreședintele partidului Verzilor, intervievat de postul public ZDF. „Se numește – trebuie spus cu voce tare – izolare pentru cei nevaccinaţi”, a adăugat el.

Rata de incidență a Covid-19 pe șapte zile a scăzut foarte ușor pentru prima dată în trei săptămâni în Germania, arată datele publicate marți de Institutul Robert-Koch (IRB). Acum se ridică la 452,2 persoane infectate din 100.000 în cursul săptămânii trecute, față de 452,4 luni, reprezentând primul reflux de la începutul lunii noiembrie în Germania.

Cu 45.753 de cazuri noi identificate marți, bilanțul zilnic al contaminării rămâne, totuși, cu 427 mai mare decât era cu o săptămână mai devreme, dar rata săptămânală de progresie a încetinit în ultimele zile.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: