Evenimentul Zilei > Politica > Gabriela Firea, în război cu Ludovic Orban: „Nevoile bucureștenilor sunt ignorate”
Gabriela Firea, în război cu Ludovic Orban: „Nevoile bucureștenilor sunt ignorate”

Gabriela Firea, în război cu Ludovic Orban: „Nevoile bucureștenilor sunt ignorate”

Gabriela Firea lansează acuzații dure la adresa Guvernului condus de către Ludovic Orban. Primarul general spune că nevoile bucureștenilor nu sunt luate în calcul, în proiectul Guvernului de rectificare a bugetului de stat. 

Primăria Capitalei semnalează public faptul că Bucureștiul nu figurează în proiectul Guvernului de rectificare a bugetului de stat, publicat ieri pe pagina web a Ministerului de Finanțe.

„Deși am comunicat prompt datele care ne-au fost solicitate pentru viitoarea rectificare bugetară, Bucureștiul nu apare în proiectul pe care Guvernul intenționează să îl adopte. Constat că nevoile bucureștenilor sunt ignorate de administrația centrală, în condițiile în care Bucureștiul este cel mai mare pol de dezvoltare a țării și cel mai mare contributor la PIB-ul României”, a declarat Gabriela Firea.

Poziția publică a Gabrielei Firea vine după ce Ministerul de Finanțe a solicitat Municipiului București, „pentru proxima rectificare bugetară”, necesarul de finanțare până la sfârșitul anului pentru anumite categorii de servicii publice descentralizate din Capitală (creșe, cămine de bătrâni, evidența persoanelor etc).

Primăria Capitalei a răspuns punctual, în termenul indicat, solicitând – pentru aceste categorii de servicii publice – o suplimentare cu 62,4 milioane de lei a bugetului Capitalei, după cum urmează:

– 7,5 milioane lei pentru cămine pentru persoane vârstnice;

– 15,8 milioane lei – pentru creșe;

– 9,7 milioane – pentru servicii publice comunitare de evidență a persoanelor;

– 4,4 milioane lei – pentru contribuții pentru plată sprijin pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult;

– 25 de milioane de lei – pentru instituții de cultură descentralizate începând cu anul 2002.

Gabriela Firea: Primăria Capitalei, dezavantajată încă de la construcția bugetului

Gabriela Firea subliniază faptul că suplimentarea bugetului este urgentă, în condițiile în care doar serviciile RADET și STB se ridică la două miliarde de lei.

„Necesarul de suplimentare a bugetului Capitalei este mult mai mare, nu se rezumă la cele 62,4 milioane de lei solicitate de noi; această sumă corespunde punctual cererii venite de Ministerul de Finanțe. Ca de fiecare dată, subliniez că sumele pe care le solicităm nu sunt un moft, ci dreptul bucureștenilor, în calitate de contributori la formarea bugetului de stat. Reamintesc că Primăria Capitalei a fost dezavantajată încă de la construcția bugetului de stat din acest an, deși susținem costuri consistente la cele mai importante servicii de utilități publice – (termie, transport public, iluminat public etc) și investiții în proiecte de anvergură de care beneficiază de multe ori și români din alte orașe, nu doar bucureștenii – cum sunt cele în spitale și de infrastructură. Numai pentru serviciile RADET și STB, subvenția în acest an se ridică la 2 miliarde de lei”.

„Precizăm că, prin legea bugetului de stat a fost repartizată Bucureștiului, pentru aceste categorii de servicii publice descentralizate, în acest an, suma de 30,8 milioane de lei. La 31 octombrie, aceste cheltuieli se ridică deja la aproximativ 71 de milioane de lei, estimarea pentru întreg anul 2019 fiind de circa 93 de milioane de lei”, se arată în comunicatul PMB.