Daniel Funeriu face un apel pe pagina sa de Facebook către tineri să analizeze cu atenție ceea ce a făcut clasa politică, acesta atrăgându-le atenția asupra faptului că văd mai puțin realitatea din cauza faptului că sunt mai mult preocupați de rețelele sociale și de internet.

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, ironizează faptul că în ultimii 50 de ani politicienii nu au reușit să ia măsuri pentru reducerea mortalității infantile în lume, nu au aplicat politici educaționale care să conducă la eliminarea analfabetismului, nu au reușit să facă progese pentru egalitatea de șanse între bărbați și femei. Potrivit lui Daniel Funeriu, politicienii nu au reușit să găsească soluții pentru vindecarea cancerului , pentru reparerea găurii de ozon sau pentru eliminarea de pe piață a drogurilor.

„Ei, politicienii, au îndrăznit să aducă apă, mâncare, pace şi din ce în ce mai multă educaţie în Africa, să stopeze Ebola şi SIDA în aceeaşi Africa, au îndrăznit să elibereze de regimuri criminale jumătate de Europa şi popoarele Uniunii Sovietice, au îndrăznit să reducă înspre zero discriminarea pe criterii de rasă, au îndrăznit să facă astfel încât homosexualii să nu mai fie în puşcării, au îndrăznit să facă posibilă o bunăstare economică fără egal, au îndrăznit să pună la punct sisteme democratice care promovează tinerii care ies la manifestaţîi în loc să îi aresteze, au îndrăznit să aducă tehnologia în casele noastre, au îndrăznit chiar să promoveze sisteme de justiţie care îi bagă chiar pe ei în puşcărie atunci când greşesc.

Au îndrăznit să ia măsuri radicale pentru a termină cu ploile acide, cu poluarea chimică a râurilor şi mărilor. Au îndrăznit să ne lase să călătorim liberi şi fără vize pe trei sferturi din glob, au îndrăznit să lupte împotriva extremismului religios şi împotriva cartelurilor drogurilor”, scrie ironic pe pagina sa de facebook Daniel Funeriu.

Mesaj pentru tineri 

Daniel Funeriu îi întreabă pe tineri ce doresc de la viață, lansându-le și o provocare, și anume dcaâ doresc să devină carne de tun pentru clasa politică. Daniel Funeriu spune că tinerii reprezintă viitorul și că cei din generația lui au încredere în ei. Fostul ministru al Educației acuză lumea occidentală de manipulare, făcând un apel la tineri să deschidă ochii și să vadă realitatea.

,,Dar tu, tânăr neliniştit, răzgâiat al democraţiei, născut cu tabletă în mână, doctorit cu medicamente care au costat miliarde, protejat de armate devenite paşnice, plimbat pe scaunul vreunui Volvo, Audi sau Dacia şi degrabă amator de citibreicuri, tu ce exact vrei să faci? În afară de vlogăr, iutubăr sau cu ochii în instagram toată ziua?

Ai vocaţia să ajungi carne de tun pentru o incertă agendă politică, fără să treci prin filtrul cunoaşterii şi al realităţîi ceea ce ţi se vinde prin meşteşugite strategii mediatice? (…)
Sau ai vocaţia să profiţi de nelimitatul acces la cunoaştere, să descoperi lumea cu ce are ea de bun şi rău şi, cu metodă şi sistem, aşa cum am făcut-o noi, să o îmbunătăţeşți acolo unde trebuie să fie îmbunătăţită?

Să ştii că unii dintre noi, cei mai bătrâni, avem încredere în ține. Unii dintre noi ştim şi vrem să te sprijinim în vocaţia ta de tânăr, viitor al acestei planete, dacă ştii şi vrei să profiţi inteligent de tot ceea ce generaţiile trecute au făcut. Ştim că fiecare generaţie face revoluţia ei, aşa evoluează lumea! Ştim însă şi că, periodic, minţi întunecate profită de spiritul revoluţionar al vreunei generaţîi pentru a-şi atinge scopurile distructive. Vrem doar că tu să nu cazi pradă unor astfel de minţi întunecate.

Aşa că înainte să te arunci, cu ochii închişi, înceţoşaţi şi superficiali, mânat de nevăzuta mână a manipulării, aruncând la gunoi mileniile de sedimentare culturală care au permis lumii occidentale să îţi ofere ceea ce tu ai astăzi, priveşte atent ce ai în jur.

S-ar putea să regreţi ceea ce tu ai astăzi, şi ceea ce tu eşți astăzi, mai repede decât crezi. Şi în loc să te dezvolţi în pace şi prosperitate să trebuiască, din nou, să gestionezi o chestie despre care ai auzit doar în cărţi: crize şi războaie.

PS: bazat pe nedumeririle fiicei mele. De 15 an”, a mai scris Daniel Funeriu.