Funcționari din ministere, prinși cu averi nejustificate

Funcționari din ministere, prinși cu averi nejustificate Sursa Foto: Dreamstime

Trei funcționari din Ministerul de Interne, Ministerul Transporturilor și APIA au fost depistați de către Agenţia Naţională de Integritate că au averi nedeclarate.

Trei funcționari de la Ministerul de Interne, Ministerul Transporturilor și APIA au fost depistați cu averi nejustificate. Au fost constatate și conflicte de interese de natură administrativă.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat organele de urmărire penală în cazul funcționarilor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Funcționari publici, vizați de ANI

ANI a vizat un funcționar din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, din județul Maramureș.

De asemenea, a mai vizat și un director al Direcției Avizare din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și un funcționar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Aceștia au fost depistați cu averi nejustificate.

SUCIU CORINA,Funcționar public în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul județean Maramureș și fost funcționar public în cadrul Primăriei Mun. Baia Mare -SESIZARE PARCHET - Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșirea de către SUCIU CORINA a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal.În calitate de funcționar public în cadrul Primăriei Mun. Baia Mare, a avizat o serie de autorizații și solicitări de prelungire a autorizațiilor de transport persoane eliberate de Primărie pentru vehicule aparținând societății în cadrul căreia mama persoanei evaluate deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator. De asemenea, aceasta a avizat în perioada 2017-2018 o serie de acte adiționale la Contractul de atribuire în gestiune delegată a serviciului de transport persoane, încheiat în anul 2011 între Primăria Mun. Baia Mare (în calitate de concedent) și societatea anterior menționată, având ca obiect executarea serviciului de transport persoane, numai de către transportatori autorizați de autoritatea de autorizare.Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșirea de către SUCIU CORINA a infracțiunii de fals în declaraţii prevăzută de art. 326  din Codul Penal. Astfel, în declarațiile de interese completate începând cu anul 2012, persoana evaluată nu a menționat contractul încheiat între Primăria Mun. Baia Mare și societatea la care mama acesteia deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator:

Conflict de interese

Funcționarul de la APIA ar putea fi învinovățit pentru infracțiunea de abuz în serviciu/folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane, potrivit art. 301 din Codul Penal și pentru fals în declarații, potrivit art. 326 din Codul Penal.

În privința funcționarului de la primărie, acesta a avizat o serie de autorizații și solicitări de prelungire a autorizațiilor de transport persoane eliberate pentru vehiculele ce aparțineau societății, iar mama sa deținea calitatea de asociat unic și funcția de administrator.

Între 2017 și 2018, a avizat acte adiționale la Contractul de atribuire în gestiune delegată a serviciului de transport persoane, încheiat în 2011, raportează ANI.

DEUȘAN MARINA DANIELA, Director al Direcției Avizare din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii - CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV - În exercitarea atribuțiilor de director al Direcției Avizare din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a avizat o împuternicire acordată reprezentantului Ministerului Transporturilor, în baza căreia s-a aprobat numirea persoanei evaluate în funcția de membru provizoriu al Consiliului de Administrație al Metrorex, începând cu data de 24.12.2020.Ulterior, urmare a hotărârii Adunării Generale a Acționarilor Metrorex adoptată în baza împuternicirii, a fost stabilită remunerația membrilor provizorii ca fiind formată dintr-o indemnizație fixă lunară în cuantum de 5.345 Lei brut.Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003, coroborat cu prevederile art. 445 și art. 463 din O.U.G. nr. 57/2019.

 

Funcționari cu averi dobândite nejustificat

ANI a mai raportat averea nejustificată de 107,116 lei al unui funcționar public din cadrul MAI.  ANI anunță că a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Ploiești pentru modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate.

Directorul Avizare din cadrul Ministerului Transporturilor ar fi avizat o împuternicire acordată reprezentantului Ministerului Transporturilor, fiind numită persoana evaluată în funcția de membru provizoriu al Consiliului de Administrație al Metrorex, din 24 decembrie 2020.

AVERE NEJUSTIFICATĂ - Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 107.116 Lei între averea dobândită și veniturile realizate de către GORAN MIHAI (fost Funcționar public cu statut special în cadrul Ministerului Afacerilor Interne), împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice cu statut special. Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel  Ploiești, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către GORAN MIHAI împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice cu statut special

Pe baza împuternicirii, membrii provizorii primeau o îndemnizație fixă lunară de 5,345 lei brut, iar persoana evaluată ar fi încălcat prevederi din art. 79, Legea nr. 161/2003, coroborat cu prevederile din art. 445 și art. 463 din O.U.G. nr. 57/2019, mai raportează ANI. Persoanele vizate au fost informate pentru declanșarea procedurii de evaluare, scrie  ANI.