ANI nu mai vânează rechini, a descins în rural

ANI nu mai vânează rechini, a descins în rural

Agenţia Naţională de Integritate a prezentat o salbă de funcționari publici in comune și sate cărora li s-a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă şi existenţa unei diferenţe nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate. Este vorba despre opt foşti şi actuali aleşi locali şi funcţionari publici din comune.

Potrivit unui comunicat ANI, consilierul local Marian Bîrlă, din comuna Mărgăriteşti, judeţul Buzău, în mandatul 2012 - 2016, a făcut o afacere cu Primăria în calitate de asociat unic al firmei Mary Symon Comex SRL, la care soţia lui este administrator. Este acuzat de incompatibilitate.

Un alt caz finalizat de inspectorii de integritate o vizează pe Elena Raluca Pîţu, contabil şef în cadrul Primăriei comunei Şcheia, judeţul Suceava. Aceasta nu a putut justifica suma de 207.364 lei (aproximativ 49.113 euro) între averea dobândită şi veniturile realizate de aceasta în perioada exercitării funcţiei publice. ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Suceava, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către Elena Pîțu.

Gheorghe Marian Osalciuc, primarul comunei Voila din judeţul Braşov, este acuzat de incompatibilitate după ce în perioada 6 mai - 26 iunie 2016 a participat în calitate de candidat la alegerile locale pentru mandatul 2016 - 2020, fără ca raporturile de serviciu aferente funcţiei publice de inspector în cadrul Primăriei comunei Voila să fie suspendate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inspectorii de integritate l-au declarat incompatibil și pe primarul comunei Corni din judeţul Botoşani, Dorel Dorneanu. În perioada 20 iunie 2012 - 29 septembrie 2013 a deţinut şi exercitat simultan funcţia de primar şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii gimnaziale "O. Băncilă" din Corni.

Neculae Mărăscu, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Tarcău, judeţul Neamţ, s-a aflat în stare de incompatibilitate deoarece în perioada 18 septembrie 2012 - 6 iunie 2016 a deţinut simultan funcţia de consilier local şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al societăţii comerciale Tarcău Multiserv SRL, societate înfiinţată şi aflată sub autoritatea Consiliului Local al comunei Tarcău. Nae Badea, consilier local în Consiliul Local al comunei Poeni, judeţul Teleorman, este acuzat că s-ar fi aflat în incompatibilitate, având în vedere că în perioada 22 iunie 2016 - 8 iunie 2017 a exercitat simultan funcţia de consilier local şi pe cea de şef serviciu în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie fără personalitate juridică aflată în subordinea CL Poeni. În situaţie de incompatibilitate s-a aflat, potrivit ANI, şi Dumitru Rebedea, funcţionar public în cadrul Consiliului Judeţean Gorj, pe motiv că acesta, simultan cu exercitarea funcţiei publice în cadrul Consiliului Judeţean Gorj, a desfăşurat şi alte activităţi remunerate, cum ar fi cea de expert tehnic judiciar în cadrul Tribunalului Gorj. Totodată, ANI a stabilit că directorul executiv adjunct al Centrului judeţean Maramureş din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Ioan Brânzei, s-a aflat în conflict de interese administrativ. În perioada exercitării funcţiei publice de conducere, acesta s-a implicat în procesul de aprobare a cererilor de finanţare depuse de tatăl său şi socrul său. Astfel, la datele de 12 iunie 2011, 27 iunie 2012 şi de 8 octombrie 2012, a aprobat în sistemul electronic de gestionare a cererilor de plată IACS (Sistemul Integrat de Administrare şi Control) al Centrului judeţean Maramureş APIA sumele calculate şi stabilite pentru fermierii menţionaţi în Lista de plăţi, printre care şi tatăl său în calitate de fermier, iar la datele de 12 iunie 2011 şi 29 iunie 2012 a aprobat în sistemul electronic de gestionare a cererilor de plată IACS sumele calculate şi stabilite pentru fermierii menţionaţi în Lista de plăţi, printre care şi socrul său în calitate de fermier. ANI a precizat că persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Dumitru Rebedea, Gheorghe Marian Osalciuc şi Nae Badea nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare"