Senatorul UDMR a spus că intenţia premierului desemnat, Victor Ponta, de a se reveni asupra prevederii legale prin care s-a creat o nouă facultate la UMF Târgu Mureş "ar fi o greşeală" şi a anunţat că va sesiza Consiliul Europei dacă se va întâmpla acest lucru, anunță mediafax.ro.

El a precizat că guvernanţii nu pot anula Hotărârea de Guvern referitoare la UMF Târgu Mureş, dar pot adopta o nouă HG. "Aceasta este procedura. Ar fi o greşeală din partea Guvernului, pentru că ar infirma un drept câştigat, ar anula un drept câştigat, iar în această situaţie în mod cert voi ridica această problemă la Consiliul Europei şi voi iniţia o moţiune împotriva Guvernului la nivel de Strasbourg. Consecinţele politice ar fi foarte grave" , a spus Frunda.

El a arătat că o moţiune adoptată împotriva unei ţări membre duce la diferite sancţiuni."Prima perioadă este de dialog şi de convingere, iar în final se poate ajunge şi la suspendarea acreditivelor (mandatelor – n.r.) membrilor delegaţiei ţării respective. Intenţia mea nu este de sancţionare, este de construcţie. Vreau ca această facultate să existe, ea instituţionalizează o linie existentă, nu acordă drepturi în plus şi evită posibilitatea asimilării şi ca anumiţi profesori români să fie pe listele de la facultatea maghiară şi să predea acolo fără să cunoască limba maghiară, iar Senatul universităţii să reprezinte proporţia dintre studenţi şi să hotărască", a precizat senatorul UDMR.

Premierul desemnat Victor Ponta a susţinut, miercuri, după şedinţa CExN, că nu s-a discutat în PSD despre anularea HG privind UMF Târgu Mureş, el precizând că aceste discuţii vor avea loc în USL şi că i s-ar părea neserios din partea sa să vorbească şi să se comporte ca şi cum ar fi la guvernare.
CITIȚI ȘI:

  • Victor Ponta vrea să anuleze Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureș