Fructul minune care ajută sistemul imunitar și previne bolile de inimă
- Simona Suciu
- 8 august 2022, 14:44
Portocalele sunt bogate în vitamina C și ajută la fortificarea sistemului imunitar. Puțini știu că portocala conține și hesperidină, o substanță crucială pentru reglarea fluxului sanguin și a tensiunii arteriale.
Cu toții știm probabil că portocalele sunt bogate în vitamina C, care are un rol extrem de important în buna funcționare și întărirea sistemului imunitar. Însă pe lângă această vitamină, portocalele mai conțin și fibre, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc si vitamina A.
Pe lângă faptul că fortifică sistemul imunitar, consumul regulat de portocale scade riscul de boli cardiace și stabilizează tensiunea arterială. În plus, poate scădea colesterolul și ajută și la arderea grăsimilor. Beneficiile nu se opresc aici. Specialiștii spun că portocalele pot preveni apariția pietrelor la rinichi, ajută la digestie și pot fi un adjuvant în tratamentul depresiei.
Tratament pentru infertilitate
Puțini știu însă că portocalele sunt recomandate și ca un tratament împotriva infertilității. Nu pot înlocui medicamentele, dar pot ajuta deoarece conțin acid folic. Cunoscut si drept vitamina B9, acidul folic ajută la fixarea sarcinii și poate preveni avortul spontan. Dacă este administrat bărbaților, crește fertilitatea.
Tot în cazul bărbaților, portocalele pot face minuni când vine vorba de sistemul cardiac. Un experiment realizat în Franșa a arătat că bărbații care au băut două pahare de suc de portocale pe zi, au avut o preiune a sângelui mai scăzută și valori normale ale tensiunii arteriale, potivit unui raport publicat în American Journal of Clinical Nutrition, citat de Daily Mail.
Hesperidina, compusul minune
Specialiștii explică că ingredientul minune din portocale în acest caz este hesperidina, un compus care se mai regăsește și în ceai, fructe, soia sau cacao.
Efectul benefic al portocalelor a fost dovedit astfel: Cercetătorii de la Universitatea Auvergne au ales un grup de 24 bărbaț de vârsta a doua, supraponderali. Fiecare a consumar timp de o lună două căni de suc de portocale zilnic. Luna următoare au consumat apă îndulcită și au primit și câte o capsulă de hesperidină. În a treia lună, subiecții au consumat doar apă îndulcită și au primit o capsulă placebo, fără hesperidină.
După primele două luni, cele cu suc de portocale și apoi apă îndulcită și pastilă cu hesperidină, presiunea sângelui scăzuse simțitor. Nu s-a întâmplat însă același lucru și în ultima lună.
Chiar dacă sunt bune pentru sănătate, portocalele nu trebuie consumate în exces. Pot duce la deficiențe de calciu, dar conțin și destul de mult zahăr. Persoanele care suferă de diabet ar trebui să consume fructul întreg, nu neapărat suc, potrivit paranteze.md.
Valorile nutriționale ale portocalei: Valorile pentru 100 g de fruct: Apa 87.6% Proteine 0.7% Grasimi 0.2% Minerale 0.3% Fibre 0.3% Carbohidrati 10.9% Calciu 26 mg Fosfor 20 mg Fier 0.3 mg Vitamina C 30 mg.