Franța reia vaccinarea cu AstraZeneca. Premierul Jean Castex dă un exemplu
- Ionel Sclavone
- 19 martie 2021, 12:16
Franța reia vaccinarea cu AstraZeneca după ce Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că beneficiile împotriva COVID-19 sunt mai mari.
Franța reia vaccinarea cu AstraZeneca.
Responsabilii medicali din Franța au anunțat că vor continua campania de vaccinare cu serul produs de AstraZeneca. Autoritățile de la Paris spun că nu au nici un motiv să respingă acest vaccin. Anunțul vine după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că beneficiile sale depășesc posibilele riscuri.
Franţa urmează să reia utilizarea vaccinului AstraZeneca în cursul zilei de vineri, 19 martie. Anunțul a fost făcut la o zi după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a precizat că vaccinul este sigur. Potrivit responsabililor europeni, beneficiile în ceea ce priveşte protecţia împotriva COVID-19 depăşesc posibilele riscuri de efecte secundare.
„Nu există niciun motiv pentru ca Franţa să respingă vaccinul anti-COVID19 dezvoltat de AstraZeneca/Oxford”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului Gabriel Attal. El a fost citat de agenția Reuters.
Franța reia vaccinarea cu AstraZeneca
De altfel, pentru a induce încredere populației, premierul francez Jean Castex, a anunţat că va fi vaccinat vineri, 19 martie, cu acest ser.
Pe de altă parte, șeful guvernului francez a anunţat joi un nou lockdown de o lună pentru Paris şi alte zone ale ţării. Măsura a fost adoptată după ce s-a constatat o creștere a cazurilor de COVID-19. În aceste situații, susțin autoritățile francize, predomină variantele de coronavirus mai contagioase.
Gabriel Attal a declarat că guvernul se va asigura că un număr cât mai mare de persoane vor lucra de acasă.
EMA: AstraZeneca un vaccin sigur și eficient
Scandalul AstraZeneca a luat amploare zilele trecute, după ce au fost constatate mai multe cazuri de tromboze severe la pacienți vaccinați.
Un număr de 15 ţări, printre care Germania, Franţa şi Italia, au suspendat preventiv utilizarea acestui vaccine. Autoritățile din statele respective au recurs la aceste măsuri după ce au fost semnalate o serie de efecte secundare. Este vorba despre dificultăţi de coagulare a sângelui şi formarea unor cheaguri de sânge.
La 29 ianuarie, EMA a dat undă verde acestui vaccin dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford.
„Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară. Este vorba despre un vaccin sigur şi eficace”, a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke.