Evenimentul Zilei > International > Francezii protestează faţă de legea pensiilor | VIDEO
Francezii protestează faţă de legea pensiilor | VIDEO

Francezii protestează faţă de legea pensiilor | VIDEO

Peste trei milioane de francezi sunt aşteptaţi azi în stradă, în mai multe oraşe, pentru a-şi striga nemulţumirile faţă de planurile preşedintelui Nicholas Sarkozy de a creşte vârsta de pensionare cu doi ani.

 Sindicatele din Franţa, inclusiv Confederaţia Democratică Franceză a Muncii (CDFM) şi Confederaţia Generală a Muncii (CGM), organizează manifestaţii azi şi pe 12 octombrie, în semn de protest faţă de intenţiile guvernului de la Paris de creştere a vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani.
La începutul lunii septembrie, aproximativ un milion de oameni au ieşit în stradă din acelaşi motiv. Un sondaj publicat de cotidianul L’Humanite arată faptul că mai mult de şapte francezi din zece- 71%- dintre francezi susţin protestele
Legea reformei pensiilor a trecut de Camera Inferioară a Parlamentului şi va intra marţi în Camera Superioară, unde se aşteaptă să treacă, potrivit AFP.
Planul este susţinut şi de preşedintele Nicholas Sarkozy, care este decis să meargă mai departe cu reforma din sistemul pensiilor în ciuda popularităţii sale în declin.
Vârsta de pensionare ar putea creşte la 62 de ani în Franţa până în 2018. Guvernul susţine că astfel ar economisi 70 de miliarde de euro de la bugetul de stat până în anul 2030.
Mai multe state din UE au crescut vârsta de pensionare
În prezent, vârsta medie de ieşire la pensie în Uniunea Europeană este de peste 60 de ani, după calculele CE, adică la un nivel inferior mediei ţărilor OCDE, unde cifra medie este de 63,5 ani pentru bărbaţi şi 62,3 ani pentru femei.
Cele mai multe state europene au o vârstă de pensionare de 65 de ani. Guvernul de la Roma a crescut vârsta de pensionare pentru femei cu patru ani, de la 61 de ani. Măsura se va aplica din 2012, pentru a evita aplicarea de către Comisia Europeană a unor sancţiuni.
Germania şi Marea Britanie plănuiesc să majoreze vârsta minimă de pensionare până la 67 de ani, în timp ce în norvegienii se pensionează deja la această vârstă.
Românii ar putea ieşi la pensie la 65 de ani, potrivit noii legi a pensiilor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: