Fostul peședinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, vizat de ancheta justiţiei privind violenţele din 8 ianuarie

Fostul peședinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, vizat de ancheta justiţiei privind violenţele din 8 ianuarie Sursa: Arhiva EVZ

Judecătorul Curţii Supreme din Brazilia, Alexandre de Moraes, a anunţat că îl include, la solicitarea Parchetului, pe Jair Bolsonaro, fostul preşedinte de extremă-dreapta, în ancheta sa menită să identifice posibilii instigatori ai violenţelor petrecute pe 8 ianuarie în capitala Brasilia.

Jair Bolsonaro, învins de candidatul de stânga Luiz Inacio Lula da Silva în alegerile prezidenţiale din octombrie,"a incitat public la executarea unei infracţiuni", postând pe reţelele de socializare un video "care pune sub semnul întrebării corectitudinea alegerilor prezidenţiale din 2022", explicase Parchetul anterior, într-un comunicat de presă.

Sursa foto: EPA/ANDRE BORGES

Acest video a fost publicat la două zile după vandalizarea sediului Preşedinţiei, Congresului şi Curţii Supreme de către mii de bolsonarişti, fiind ulterior şters, a amintit Parchetul.

Fostul preşedinte "nu a avut niciodată nici cea mai mică legătură sau implicare în aceste mişcări", au afirmat avocaţii săi într-o declaraţie transmisă AFP, atribuind violenţa din Brasilia unor elemente "infiltrate".

Ne puteți urmări și pe Google News

Cheltuielile fostului preşedinte Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro, care se află în Statele Unite de la sfârşitul lunii decembrie, se află deja în centrul atenţiei după ce un site oficial al guvernului brazilian a publicat vineri extrase de cont aferente cardului său de credit. Este vorba de sume precum 20.000 de euro cheltuiţi într-un restaurant modest din nordul ţării sau 10.000 de euro într-o brutărie, a doua zi după nunta fiului său.

Bolsonaro s-a lăudat de mai multe ori că nu a cheltuit "nicio centimă" cu cardul de credit prezidenţial, spre deosebire de predecesorii săi. Site-ul de informaţii Uol a dezvăluit însă că el a plătit 1,2 milioane de reali (aproximativ 217.000 de euro) în 28 de zile de concedii oficiale la sfârşit de an, în 2019, 2020 şi 2021.

Un exemplu din cele care au contribuit la total este suma de 71.000 de reali (aproape 13.000 de euro) în 2 ianuarie 2022, într-o benzinărie din statul Santa Catarina din sudul federaţiei braziliene, unde Bolsonaro s-a distrat cu un jet-ski în timp ce mai multe regiuni din Brazilia erau afectate de inundaţii.

Tot cu cardul prezidenţial s-au achitat în patru ani note de plată în valoare de peste 230.000 de euro la un hotel de lux din staţiunea Guaruja de lângă Sao Paulo. Potrivit site-ului G1, la hotelul respectiv au fost cazaţi membri ai echipei preşedintelui, în timp ce acesta era găzduit într-un complex militar.

Însă printre cele mai greu de explicat rămâne suma de 109.266 de reali (20.000 de euro) într-o singură plată cu cardul într-un restaurant din Boa Vista, unde cel mai scump fel din meniu - pui la rotisor cu făină de manioc - costa doar 50 de reali (nouă euro).

Într-o brutărie din Rio de Janeiro, cardul a fost folosit pentru comenzi de 362.000 de reali (65.000 de euro) într-un interval de patru ani. Din acest total, 55.000 de reali s-au plătit a doua zi după nunta lui Eduardo, fiul lui Bolsonaro, şi 33.000 de reali după un marş cu motocicletele al simpatizanţilor preşedintelui, în aceeaşi metropolă.

Pentru îngheţate cumpărate din cinci locuri, în 62 de ocazii, s-a achitat suma mult mai modestă de 8600 de reali (doar 1.500 de euro).