Focar de pestă porcină africană în județul Timiș. Peste 50.000 de animale vor fi sacrificate

Focar de pestă porcină africană în județul Timiș. Peste 50.000 de animale vor fi sacrificate Porc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a anunțat că un focar cu pestă porcină africană a fost confirmat la o fermă din județ. Peste 50.000 de animale vor fi sacrificate în urma acestui incident.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș a transmis sâmbătă, 17 iunie, că a fost realizată o examinare a probelor provenite de la porcii domestici din exploatația Smithfield România Ferma Voiteni, județul Timiș. Rezultatele testelor au confirmat existența unui focar de pestă porcină africană la această fermă.

Probe au fost trimise și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) pentru confirmare și identificare a virusului pestei porcine africane. Ulterior, DSVSA a convocat o ședință cu toți mebrii Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, în timpul căreia s-a votat Hotărârea de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA. De asemenea, s-a aprobat și sacrificarea și incinerarea/îngroparea tuturor porcilor.

„După efectuarea examenelor de laborator la IDSA Bucureşti, rezultate fiind pozitive, a fost confirmată PPA şi a fost convocată şedinţa cu toţi membrii ClCB în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârii de aprobare a zonelor de protecţie şi supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare/îngropare a materialelor de risc şi a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploataţia comercială SC Smithfield România, Ferma Voiteni”, a transmis Flavius Nicoară, director executiv al DSVSA Timiș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 50.000 de porci vor fi sacrificați

Nicoară a transmis că la Ferma Voiteni din județul Timiș se află 53.764 de porci care urmează să fie sacrificați. Directorul DSVSA Timiș a mai adăugat că pentru protejarea perimetrului contaminat a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului, de minim trei kilometri, pe raza localității Voiteg. De asemenea, a fost stabilită și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Folea, Ghilad, Ofsenița, Deta, Opatița, Denta, Rovinița Mare, Birda, Sângeorge, Berecuța, Mănăstire din județul Timiș.

DSVSA Timiș a transmis că peste porcină africană nu afectează oamenii. Nu există niciun risc ca localnicii din zonă să se îmbolnăvească. De asemenea, specialiștii DSVSA Timiș au explicat că virusul pestei porcine africane are impact  doar la nivel social din punct de vedere economic, se precizează în comunicatul emis de instituție.