Veterinarii atrag atenția la pesta porcină. Carnea congelată sau refrigerată transmite virusul mai departe

Veterinarii atrag atenția la pesta porcină. Carnea congelată sau refrigerată transmite virusul mai departe Porc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pesta porcină se răspândește și prin carnea depozitată la rece, în frigidere și congelatoare. Medicii veterinari susțin că virusul care provoacă această boală supraviețuiește în sistemele de refrigerare și de congelare casnică. Chiar dacă pesta porcină nu este periculoasă pentru oameni, oricine consumă sau transportă carne infectată poate deveni un vector de răspândire a bolii.

Medicii veterinari susțin că este nevoie de temperaturi foarte scăzute, de minus 70 de grade, pentru ca virusul pestei porcine africane să moară. Șeful Direcției Sanitar Veterinare Timiș, Flavius Nicoară, a precizat că înghețarea în congelatorul de acasă nu ajută. De asemenea, nici prepararea cărnii infectate la grătar nu ajută. Este nevoie de temperaturi de preparare mult mai ridicate pentru a distruge virusul.

„E nevoie de o temperatură de minus 70 de grade și o înghețare de zeci de minute pentru ca virusul să moară. La congelarea clasică, de care au parte oamenii acasă nu se întâmplă acest lucru. Acesta dispare dacă e folosit în tocănițe și în alte alimente la fierbere. Dar nu moare dacă e făcut pe grătar, mici sau grătare”, a declarat Flavius Nicoară, directorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș, conform publicației De Banat.

Șeful DSVSA Timiș a subliniat că frigiderele și sistemele de congelatoare casnice favorizează răspândirea virusului de pestă porcină. El a precizat că mulți oameni cumpără carne din locuri neautorizate, de la producători care nu dețin certificate de sănătate pentru animalele lor. De asemenea, responsabili sunt și cei care consumă carne de la animalele crescute în propria gospodărie, fără să țină seamă de reglementările privind testarea animalelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la prima semnalare a prezenţei virusului pestei porcine în România, pe 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 6.787 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de pestă la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor. În total, de la depistarea virusului, în 2017, au fost stinse 5.843 de focare de pestă porcină africană la nivelul țării, precizează ANSVSA.

ANSVSA confirmă 47 de focare de pestă porcină

ANSVSA a transmis, zilele trecute, o informare publică potrivit căreia, la nivelul întregii țări sunt active în jur de 47 de focare de pestă porcină africană. Cele mai multe dintre acestea au fost descoperite în gospodăriile populației, 44. Restul de trei focare sunt active în ferme și exploatații comerciane de creștere a porcilor.

Conform ANSVSA, este vorba despre o exploataţie din judeţul Timiş, unde sunt înregistrate 39.191 de capete de porcine, confirmată în data de 11 octombrie 2022. Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice, toate indiciile conduc la concluzia că cea mai probabilă cale de pătrundere a bolii este reprezentată de factorul uman.

Un alt focar a fost confirmat, în data de 25 octombrie, la o exploataţie comercială din judeţul Iaşi, cu 19.983 de capete de porcine. Și în acest caz, ar fi vorba despre un om purtător al virusului care ar fi intrat în contact cu animalele.

Cea de-a treia exploatație agricolă în care a fost depistat virusul pestei porcine este tot din Iași și numără 3.566 de capete de porcine. Boala a fost confirmată în data de 27 octombrie. Din datele anchetei epidemiologice, calea de pătrundere a bolii este reprezentată de popularea acestei ferme cu porcine provenite de la exploataţia comercială din Iaşi confirmată cu pestă porcină africană în data de 25 octombrie.