Fobie socială. Care sunt simptomele și cum poți să îți învingi fricile

Fobie socială. Care sunt simptomele și cum poți să îți învingi fricileSursa foto: 125737328 © Tero Vesalainen | Dreamstime.com

Fobia socială este teama de a interacționa cu alți oameni. Frica de a nu fi judecat sau de a nu te face de râs într-un grup. Timiditatea este o reacție normală, însă fobia socială este mult mai mult de atât. Ea cauzează disconfort psihic și te face să te închizi în tine.

Fobia socială este o tulburare întâlnită cel mai frecvent la tineri. Ea poate fi o problemă ereditară sau cauzată de stilul educațional. Părinții joacă un rol important în integrarea copiilor și încurajarea acestora de a interacționa.

Persoanele care suferă de fobie socială nu au o părere bună despre propria persoană. De cele mai multe ori ele se consideră plictisitoare, ciudate sau stupide, așa că decid să evite pe cât posibil intrarea în diverse grupuri sau anturaje.

Cercetătorii au realizat multe studii pentru a descoperi cauzele acestei tulburări, însă nu au reușit să obțină un rezultat concret. Este posibil ca problema să fie din cauza hiperactivității amigdalei cerebrale, acea parte a creierului care controlează răspunsul la frică. O altă cauză a fobiei sociale poate fi abuzul emoțional sau fizic.

Cum îți dai seama că ai fobie socială

Persoanele care suferă de această tulburare își fac mereu griji cu privire la aspectul lor fizic. Nu sunt sigure niciodată de frumusețea lor sau își fac griji că hainele pe care le poartă nu sunt potrivite. Mereu își pun problema că nu vor fi pe placul oamenilor din jur.

Un alt simptom al fobiei sociale este negativismul. Orice lucru nou vine la pachet cu reticență, suspiciuni și puține așteptări. Indiferent de ce activitate practici, te aștepți mereu ca ceva rău să se întâmple. Mereu îți faci scenarii negative și nimic nu poate să îți înlăture aceste gânduri și temeri.

Fobia socială este manifestată de modul în care te privești pe tine. Persoanele care suferă de această tulburarea au tendința să se judece mult prea aspru și să își scoată în evidență defectele. De cele mai multe ori, aceste persoane nu văd nimic bun la ele.

Frica de a interacționa cu un grup de persoane este un alt simptom. Transpirația, vocea tremurândă și un nod în gât sunt lucrurile pe care le simți atunci când trebuie să vorbești în fața mai multor persoane.

Atunci când suferi de anxietate socială, ai tendința de a fugi de întâlniri sau evenimente. Dacă ai mereu tendința să anulezi astfel de planuri, este posibil să suferi de această tulburare.

Fobia socială se manifestă prin mai multe moduri, mai ales atunci când trebuie să interacționezi cu alte persoane. Printre simptome se numără:

  • amețeală;
  • ritm cardiac accelerat;
  • atacuri de panică;
  • transpirație excesivă;
  • înroșirea obrajilor;
  • senzație de sufocare.

Cum putem scăpa de fobia socială

Specialiștii spun că mai puțin de 5% din pacienți recunosc că se confruntă cu această tulburare în primul an de la apariția ei. Mulți trăiesc cu fobia socială chiar mai mult de un deceniu, fără a avea curajul să apeleze la medicul psiholog.

Terapia cognitiv-comportamentală pare să ajute cel mai mult pacienții. În unele cazuri, medicul specialist poate recomanda și un anumit tratament medicamentos, cum ar fi antidepresive, antianxiolitice sau beta-blocante.

Psihoterapia ajută pacientul să se privească cu alți ochi, să își descopere calitățile și să identifice situațiile în care nu se simte confortabil. După mai multe ședințe, persoanele care suferă de fobie socială vor învăța să își înfrunte fricile, nu să le evite. Vor putea face diferență între gândurile iraționale și situația reală.

Meditația, yoga, aromaterapia și tai-chi sunt tehnici care ajută la reducerea stresului. Ele sunt de folos în cazul pacienților cu fobie socială. De mare ajutor în tratarea fricilor sunt și exercițiile fizice, dieta echilibrată sau somnul odihnitor.